Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sex råd kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
Sex råd kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
Sex råd kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
Sex råd kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Foto: Shutterstock

Plötslig spädbarnsdöd – 6 råd som minskar risken

Plötslig spädbarnsdöd är många föräldrars stora fasa. Vet du hur man minskar risken? Vi har pratat med Göran Wennergren, professor i barnmedicin och en av dem som har utformat de svenska råden mot plötslig spädbarnsdöd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Så kan risken för plötslig spädbarnsdöd minskas – innehåll:

Låt bebisen sova på rygg.

Avstå från nikotin.

Se till att bebisens ansikte är fritt, att bebisen är lagom varm och kan röra på sig.

Bebisar under 3 månader sover säkrast i egen säng.

Amma om det är möjligt.

Napp kan användas när bebisen ska sova.

Plötslig spädbarnsdöd drabbar oftast barn under 6 månaders ålder och inträffar så gott som alltid när barnet sover.  Forskarna vet ännu inte vad det beror på, men en teori är att andningen försvåras och att det leder till andningsstopp på grund av att ansiktet inte är fritt. Att barnet har blivit för varmt kan också bidra till plötslig spädbarnsdöd. Man tror att risken för att barnet inte ska vakna och hämta sig ökar om det dessutom har utsatts för nikotin.

Antalet fall av plötslig spädbarnsdöd har sedan början av 1990-talet, när rådet om att låta bebisar sova på rygg infördes i Sverige, sjunkit från 140 till mindre än 30 om året.

Läs också: Bruksanvisning – så tar du hand om din nyfödda bebis

6 råd för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd:

1. Låt bebisen sova på rygg

Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om man lägger barnet på rygg i stället för på mage när det ska sova. Att ligga på sidan är inte farligt i sig, men eftersom det är ett mer instabilt läge kan barnet rulla över till magläge.

Vad gör man om bebisen inte vill sova på rygg eller inte sover bra på rygg?

– Jag tycker att barnet ska sova på rygg i alla fall. Risken för plötslig spädbarnsdöd väger tyngre, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin och en av dem som har utformat de svenska råden mot plötslig spädbarnsdöd.

2. Avstå från nikotin

Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om gravida använder nikotin. Nikotin bör undvikas både under graviditet och amning. Det gäller såväl cigaretter som snus, nikotintuggummi och nikotinplåster.

Om man inte kan sluta röka eller snusa?

– Då försöker man i alla fall minska på nikotinintaget, för det har också effekt, säger Göran Wennergren.

3. Se till att bebisens ansikte är fritt, att bebisen är lagom varm och kan röra på sig

Bebisen behöver fri tillgång till syre, så se till att ansikte och huvud inte täcks av sängkläder. Anpassa kläder efter temperatur så att bebisen inte blir för varm. Se också till att bebisen kan röra armar och ben obehindrat när den sover.

4. Bebisar under 3 månader sover säkrast i egen säng

Forskning har visat att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar när föräldrar och bebisar under 3 månader sover i samma säng. Om föräldern röker, har druckit alkohol eller tagit lugnande läkemedel ökar risken ytterligare.

Om man ändå vill sova tillsammans med barnet?

– Då kan en babybädd (en liten sovplats som läggs i föräldrasängen, redaktionens kommentar) vara bra. De studier som har legat till grund för råden har inte omfattat babybäddar, men jag tror ändå att det är ett bra sätt att komma tillrätta med det som annars kan vara problematiskt med samsovning: att barnets andningsvägar på något sätt blir tilltäppta av föräldern, att det blir för varmt eller att barnet får täcket över sig, säger Göran Wennergren.

5. Amma om det är möjligt

Amning anses vara bra eftersom bröstmjölk ger ett visst skydd mot virusinfektioner som kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

Om man inte kan, eller inte vill, amma?

– Vi formulerar oss så att man ska amma om det är möjligt. Om det inte är möjligt ska man veta att flaskmatning inte alls är en lika tydlig riskfaktor som att sova i magläge och rökning under graviditeten, säger Göran Wennergren.

6. Napp kan användas när bebisen ska sova

Napp när barnet ska sova minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, enligt flera undersökningar.

Om barnet inte vill ha napp, eller om man själv inte vill ge barnet napp?

– Då ska man inte pressa fram det, för inte heller nappanvändning är en tungt skyddande faktor mot plötslig spädbarnsdöd, säger Göran Wennergren.

Läs också:

Mer om sömn och plötslig spädbarnsdöd

Allt om barns utveckling från nyfödd till 6 år