Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vanligaste symtomen • Då är barnet som känsligast
2 AV 2
Foto: iStock / Getty Images

Nya siffror: Vi vabbar inte längre mest i februari

Förut pratade vi om ”vabruari”. Men nu verkar det vara nya tider. Under och efter pandemin har vi nämligen nått vabbandets peak mycket tidigare.

”Säsongsmönstret har förändrats”, säger Niklas Löfgren på försäkringskassan till P4 Västernorrland.

Var du och familjen mycket sjuka i slutet av förra året? Då var ni inte ensamma. Virus som influensa, covid-19, vinterkräksjuka och RS-virus var många i omlopp då. Sjukdagarna var så många att vabbandet förra året var som högst i december, skriver bland andra SVT och P4 Västernorrland.

Traditionellt sett brukar februari vara den månad som vi föräldrar vabbar våra barn allra mest. Så pass att månaden fått smeknamnet ”vabruari”. Men två år på raken har peaken istället nåtts i december.

Hur blir det då nu i år? Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet rapporterade fall av covid-19, influensa och RS-virus minskat efter jul och nyår då många var sjuka. Det skulle kunna betyda att färre blir sjuka i vår, speciellt med tanke på att RS-viruset minskar.

– Det är fortfarande viktigt att den som är sjuk med luftvägssymtom stannar hemma och undviker nära kontakt med andra för att på så sätt minska den smittspridning som pågår, påminner statsepidemiolog Anders Lindblom på Folkhälsomyndigheten.

LÄS OCKSÅ: Emmas dotter Adele blev inlagd med RS-virus: ”Barnakuten var INGEN lek”

LÄS OCKSÅ: Barnläkaren: Så skyddar du ditt barn mot RS-virus