Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klimatstrejk i Stockholm 2022.Klimatstrejk i Stockholm 2022.Klimatstrejk i Stockholm 2022.
1 AV 2
3 råd från klimatkämpen Frida Berry Eklund
2 AV 2
Klimatstrejk i Stockholm 2022.
Foto: Tim Aro/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya siffror: Så mycket oroar sig barn för klimatet

Barnens oro för miljön och klimatet har minskat, enligt nya siffror. En möjlig orsak kan vara att fler än tidigare pratar med sina föräldrar om miljö- och klimatfrågor.
Här är mamas tips på enkla sätt att prata om klimatfrågan med sina barn i vardagen.

En färsk undersökning från föreningen Våra barns klimat visar att färre barn än tidigare oroar sig för klimatet. Senast föreningen gjorde en undersökning om frågan oroade sig vart femte barn för klimatet. Nu har siffran sjunkit till vart sjätte barn. Fler barn än tidigare uppgav också att de pratar med sina föräldrar om klimat och miljö.

Här är mamas bästa tips på när och hur du kan prata om frågan med barnen!

Vid pantstationen

Vem har inte ett barn som älskar att panta burkar för att få lite småslantar till spargrisen?
Passa på att förklara för barnet varför ni pantar, vad som händer med flaskorna och burkarna, och varför det påverkar klimatet negativt om man slänger flaskor och burkar i havet och naturen.

På stranden

Stranden är en fantastisk plats att prata med barn om klimatet! När vattnet är varmt kan du berätta om vad som händer fiskar och havsdjur om havet blir för varmt. När sjögräs och tång flutit upp på stranden kan du berätta om varför vattenväxter är viktigt för att havet ska fortsätta vara rent, och när glassen är uppäten kan du berätta om varför ni slänger pinnen i papperskorgen trots att trä kommer från naturen.

Låt barnen vara med och panta.Låt barnen vara med och panta.Låt barnen vara med och panta.
Låt barnen vara med och panta. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

I badkaret eller duschen

Många barn älskar att bada badkar och duscha. Här kan du passa på att förklara varför det är dåligt för klimatet att slösa med vatten, samtidigt som du förklarar att det är livsviktigt att tvätta sig för att hålla sjukdomar borta.

Om undersökningen

Den ideella föreningen Våra barns klimat har genomfört en undersökning där barn mellan 12 och 18 år har fått svara på frågor om hur de känner inför klimatets och miljöns framtid.

52 procent av barnen som deltog i undersökningen uppger att de är oroliga eller mycket oroliga för klimatet.
I föreningens tidigare undersökning som gjordes 2022 uppgav 60 procent av barnen att de oroar sig för klimatet.

 

85 procent av barnen som deltog anger att pratar om sin oro för klimatet med någon varje vecka. 66 procent av barnen uppgav att de pratar om detta med sina föräldrar.

 

1000 barn deltog i undersökningen som genomfördes i september 2022.

Vid middagsbordet

De flesta familjer får matrester över efter middagen. När ni dukar av kan du låta barnet vara med och välja vad ni ska göra med matresterna: Ska pastan bli pastasallad eller pastagratäng? Ska potatisen bli omelett eller pytt i panna? Ska grönsakerna sparas tills dagen därpå när ni ska äta tacos?

När ni reser

Oavsett om ni åker kollektivt, cyklar eller tar bilen till skolan är det ett bra tillfälle att prata om för- och nackdelar med färdsättet.