Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Små barn ska skippa skärm helt och röra på sig istället, tycker norska Socialstyrelsen.
Små barn ska skippa skärm helt och röra på sig istället, tycker norska Socialstyrelsen.
Små barn ska skippa skärm helt och röra på sig istället, tycker norska Socialstyrelsen.
Små barn ska skippa skärm helt och röra på sig istället, tycker norska Socialstyrelsen. Foto: UNSPLASH

Nya norska rådet: Skippa all skärmtid för de yngsta barnen

Norska motsvarigheten till Socialstyrelsen går nu ut och rekommenderar att barn under två år inte ska använda skärmar. Barn upp till fem år bör max ha en timmes skärmtid om dagen.

– En viktig poäng för oss är att skärmen inte ska användas som barnvakt. Att sätta barnen framför en skärm så att de passiveras över en längre tid är inte fördelaktigt, säger hälsodirektören Bjørn Guldvog till norska NTB.

På måndagen presenterade det norska hälsodirektoratet, motsvarigheten till svenska Socialstyrelsen, sina nya råd om fysisk aktivitet. Nytt i råden är att de nu helt avråder från skärmtid för barn under två år – och menar att ju mindre skärmtid desto bättre är det för barnen. 

– En viktig poäng för oss är att skärmen inte ska användas som barnvakt, eftersom det inte är fördelaktigt att sätta barnen framför en skärm så att de passiveras över en längre tid, säger hälsodirektören Bjørn Guldvog till NTB enligt VG.

Hälsodirektören Bjørn Guldvog. Foto: Javad Parsa / TT NYHETSBYRÅN

Skärmar kan hjälpa barn med lärande

Guldvog understryker att de inte tycker att det är skadligt med lite skärmtid för barnen och säger att han medveten om att skärmar kan hjälpa barn med digital kompetens och lärande.

– Poängen här är att det måste finnas en balans. För barn mellan två och fem år är det bättre att betona att de ska vara fysiskt aktiva och ha social kontakt, förklarar han.

Eftersom de flesta av de små barnen tillbringar stor del av sin vakna tid på vardagarna på förskola kommer mycket av ansvaret för att nå målen ligga på personalen.

I Sverige rekommenderas barn att röra sig på olika sätt flera gånger om dagen. Barn över sex år rekommenderas fysisk aktivitet på hög intensitet minst tre dagar i veckan. Foto: UNSPLASH

– Vårt intryck är att förskolorna är bra på att aktivera barnen genom lek och fysisk utveckling. De yngsta barnen uppfyller alltså i många fall redan detta råd, säger Guldvog.

De nya råden om fysisk aktivitet och stillasittande bygger på WHO:s rekommendationer, men är något anpassade till Norge.
För barn i åldern ett till fem år rekommenderas nu tre timmars fysisk aktivitet om dagen. (Tidigare har man rekommenderat en timme.) För barn mellan 6 och 17 år är norska rådet fortfarande en timmes fysisk aktivitet om dagen.

Svenska råden om fysisk aktivitet

I Sverige rekommenderar Folkhälsoinstitutet att alla barn barn bör ha möjlighet att röra på sig på olika sätt flera gånger om dagen. För spädbarn kan det handla om lek och rörelse på golvet i rygg- och magläge och för barn mellan ett och fem handlar det om lek, aktiv transport, utevistelse och utforskande av olika miljöer. 

Svenska barn mellan sex och  17 år rekommenderas fysisk aktivitet på hög intensitet och aktiviteter som stärker muskler och skelett minst tre dagar i veckan.

Tänk på det här som förälder:

All skärmtid är inte negativ. Men om barnet inte klarar av sin vardag så är det ett varningstecken att vara uppmärksam på.

Ha gemensamma och tydliga skärmregler. Barn gör som vuxna gör!

Visar barnet tecken på psykisk ohälsa? Ta reda på huvudorsaken till det. Finns det något i omgivningen som gör att barnet tar sin tillflykt till skärmar?

Små barn behöver mer stöd än större barn. Hjälp till och styr upp pauser.

Skapa balans och se helheten.

Visa intresse för barnets aktiviteter.

Källa: 1177.s

LÄS MER: När börjar barn uppfatta skärmar?

LÄS MER: Spelexperten Paula ”Fenjima” Manrique: ”Jag tror inte på skärmtid”