Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sofia Wood: ”Två av mina barn är väldigt petiga med maten”

Kokboksförfattaren och influencern Sofia Wood har två barn som är väldigt petiga med maten. Nu uppmanar hon andra föräldrar att sluta stressa över matsituationen – även om det är svårt: ”Jag tror på att inte tjafsa så mycket kring maten. Jag vill hålla det roligt och trevligt”

En jul för några år sedan slog Sofia Wood, influencer och kokboksförfattare, på stort. Via en kollega som jagade hade hon fått tag på fint dovhjortskött.
– Jag fick hem det här otroliga köttet och gjorde helt fantastiska köttbullar. Barnen grät vid bordet. På julafton. De tyckte att det var så äckligt! Sedan var det ett trauma länge efteråt: ”Är det här de där äckliga köttbullarna?!”

Sofia Wood

Ålder: 36.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Andreas Sjöstrand, 39, och barnen Ruby, 8, Otis, 6, och Selma, 2.

Gör: Kokboksförfattare och influencer. Driver podden Billgren & Wood tillsammans med Elsa Billgren.

Aktuell: Med kokboken ”Vinter hos Wood”.
Instagram: @sofia_wood 

Väldigt mycket igenkänning där… Hur har du hanterat det?
– Jag tror på att inte tjafsa så mycket kring maten. Jag vill hålla det roligt och trevligt. Det innebär bland annat att det ofta står en skål med stödköttbullar på bordet också, och att allt serveras i små skålar som man får testa ifrån om man vill. Jag lägger inte upp för mycket åt dem på tallriken, och jag tjatar inte längre. Jag försökte det med Ruby i början, men det hjälpte ändå inte.

– Jag har så starka minnen av hur jag grät över hennes bebisgröt och var så stressad över att hon inte ville ha någonting alls. Det var en sådan chock för mig. Min mamma har alltid pratat om att jag var som en liten fågelunge när jag var liten, satt med öppen mun och ville smaka på allt. Jag var så säker på att jag också skulle få ett sådant barn, men den där lilla munnen vara bara igensnörpt hela tiden. 

Sofia Woods bästa tips till föräldrar vars barn är petiga med maten

Det som har hjälpt Sofia är att släppa pressen och försöka slappna av.

– Det enda som faktiskt funkar är att göra hela matgrejen avslappnad. Att lunchen och middagen får vara en rolig och härlig stund tillsammans – för då äter de helt plötsligt något ur en av de där skålarna. Det finns så få saker som barnen kan bestämma över, och då är det lätt att maten blir en maktkamp. 

– Och så ett mer oväntat tips: parmesan! Generellt har jag märkt att barn gillar det. Ofta när jag kokar soppa, buljong eller risotto brukar jag låta en parmesanskalk koka med en stund, och många barn tycker om just de rätterna. Jag tror att de gillar umamismaken osten ger.