Att baka mindre kakor är ett sätt att minska på sockret.

Hjälp ditt barn att minska på sockret

Vi Föräldrars barndietist Sara Ask tipsar om nio enkla sätt att dra ner på barns intag av socker – utan att det blir tråkigt!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Ändra i kakrecepten

Testa att dra ner på sockret i favoritrecepten. Chokladbollar, bullar och småkakor behöver sällan så mycket socker som receptet säger. Frukt, bär, torkade dadlar, kokosflingor och vaniljpulver ger också sötma och smak. Om man vänjer sig vid lite mindre söt smak verkar smaklökarna kunna bli bättre på att känna sötman.

2. Vill ni ge godis? Då är lördagsgodis bra!

Godis en gång i veckan är en lysande uppfinning när barnen blivit så stora att de upptäckt godishyllan. De allra flesta barn behöver tydliga ramar runt godis och annat gott, annars tjatar de sig blå. Självklart går det att göra avsteg från en-gång-i-veckan-principen; tricket är att inte låta det vara resultatet av ett långdraget tjat. Det är bra om barnet lär sig att tjat om godis inte lönar sig.

Sara Ask, Vi Föräldrars barndietist. Foto: Andreas von Gegerfelt

3. Baka kakor i miniformat

Om du bakar själv, gör minifika med pyttesmå chokladbollar, dammsugare, bullar eller vad du tänkt göra. Ofta räcker det gott med en munsbit, särskilt om man är liten och har mycket spring i benen.

4. Var närvarande vid middagen

Att äta den där goda middagen fullt närvarande är så mycket mer av en njutning än att sitta vid tv:n eller surfplattan och kanske inte ens märka när sista biten slinker ner. Forskning visar att både barn och vuxna som äter framför tv -eller surfplatta tenderar att småäta mer efteråt – gissningsvis för att man inte känner samma mättnad som om man äter med full närvaro. Och om man är mätt kan det vara lättare att slippa sug efter sötsaker och annan snabb energi.

5. Uppdatera fiskdammens påsar

Fyll gärna ut fiskdammspåsarna med annat än bara godis. Roliga reflexer, färgglada fingerdockor, klistermärken, tatueringar eller serpentiner kan också vara uppskattat.

6. Se över frukosten

Smaksatt yoghurt och sötade flingor kan göra frukosten sötare än man kanske tänkt sig. Prova ”bananpengar” (skivade bananer), bär eller en riven frukt i naturell mild yoghurt istället.

7. Fixa matigare mellis

Nyponsoppa, kräm och söta rismellis ger mycket socker utan att man tänker på det. Macka och mjölk, frukt, avokado, ägg eller yoghurt mättar bättre och ger mycket mer näring.

8. Trösta med kramar istället för med glass

En bra vana är att inte trösta med godis, glass eller annat ätbart. En vyssjande famn och mjuka ord är så mycket bättre än att lägga grunden för tröstätande.

9. Servera vatten eller mjölk till maten

Vänj ditt barn vid vatten och mjölk som vardagsdryck – och hellre juice än saft och läsk vid särskilda tillfällen. Till skillnad från saft och läsk innehåller juice en del vitaminer och mineralämnen. Men allra smartast är det att servera frukten hel istället för pressad – då följer en massa annat nyttigt med på köpet.

Läs också: Smakportioner – 11 saker som är bra att känna till

Artikeln publicerades 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!