Undvik bland annat risdryck och gröna bladgrönsaker! Foto: E+ / Getty Images / This content is subject to cop

9 livsmedel barn under ett år inte ska äta

Vilken mat ska bebis INTE äta? Vi listar 9 livsmedel som det är bra att vänta med – eller vara försiktig med – innan barnet fyllt 1 år.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Viss mat kan faktiskt vara dåligt för barn under ett år att äta. Håll koll på livsmedlen du rekommenderas att inte ge till din bebis här.

9 typer av mat din bebis (barn under ett år) inte ska äta

1. Honung

Det kan innehålla sporer som i ovanliga fall kan utvecklas till bakterier i bebisens tarm. Det gäller även om honungen upphettats.

2. Gröna bladgrönsaker

Det innehåller mycket nitrat som i bebisens tarm kan omvandlas till nitrit, som i sin tur kan försvåra transporten av syre i kroppen. Men ­verkar bebisen sugen på din spenatsoppa, låt hen testa! Några smakprov är ingen fara.

3. Socker

Eftersom det bara innehåller tomma kalorier – inga vita­miner eller mineralämnen, som bebisen behöver. Därför är det bra att undvika godis, kakor, kräm, nyponsoppa, saft och annat med mycket socker i. Annars kan barnet äta sig mätt utan att ha fått i sig vad hen behöver. Dessutom ökar risken för hål i de små nya tänderna.

4. Salt

Bebisens njurar är inte helt färdigutvecklade och därför är det bra att vara försiktig med salt. Det är också bra att bebisen inte vänjer sig vid för salt mat, eftersom det inte är hälsosamt på sikt. Men det innebär inte att bebisens mat behöver vara saltfri. Maten får också gärna ta smak av annat, som örtkryddor, vitlök eller curry.

5. Hela nötter och jordnötter

Små barn kan sätta hela nötter i halsen. Men finhackade eller i form av nötsmör går fint.

6. Fänkålste

Det bör inte ges till barn under 4 år, heller inte till ammande kvinnor, eftersom man inte vet ­tillräckligt mycket om effekterna.

7. Riskakor och risdryck

Faktum är att livsmedlen kan innehålla relativt stora mängder arsenik och bör inte ges till barn under 6 år. Barn bör inte äta mer än sammanlagt fyra rismål - till exempel kokt ris, risgröt, ­rismellanmål och risnudlar – i veckan.

8. Grön potatis

Det bör ingen äta eftersom den innehåller ­ämnet solanin som kan ge magont och ­kräkningar. Det finns lite solanin främst under skalet på vanlig potatis också, därför bör man skala potatis till bebisen (under 1 år).

9. Opastöriserad mjölk

Både barn och vuxna bör undvika, opastöriserad mjölk eftersom den kan innehålla skadliga bakterier.

Källa: Livsmedelsverket.se

Läs också: Låt bebisen smaka på allt – och förebygg allergi