Barn kan vara vegetarianer och veganer

Måste barn äta kött? Nej, barn kan äta vegetariskt (och ­veganskt) och ändå få i sig allt de behöver. Men det finns några näringsämnen som det är viktigt att ha extra koll på. Barndietist Sara Ask förklarar.

Anna Matzinger

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kan en bebis vara vegan? Behöver man vara rädd för att ett barn som är vegetarian eller vegan ska få proteinbrist? Vilka näringsämnen är det extra viktigt att barnet får i sig?

Sara Ask, Vi Föräldrars barndietist. Foto: Andreas von Gegerfelt

JA, det går jättebra för både barn och bebisar att äta vegetarisk och vegansk kost. Men det är ett faktum att det finns vissa näringsämnen som det är extra viktigt att ha koll på. Det gäller till exempel järn, B12, och omega-3. Däremot är proteinbrist, som endel föräldrar oroar sig över, sällan ett problem.

Här förklarar vår barndietist Sara Ask mer om vad vi föräldrar behöver känna till!

Kan ett barn vara vegetarian eller vegan?

– Ja, ett barn kan absolut vara vegetarian eller vegan! Väl ­sammansatt vegetarisk och vegansk kost funkar för alla, även för bebisar och små barn. Och det är inget som bara jag tycker, utan det är en ståndpunkt som även Livsmedelsverket delar.

Vad är viktigt att tänka på om ett barn äter vegetariskt eller veganskt?

– Ju fler livsmedel man tar bort från barnets mat, desto viktigare att man vet var näringen finns så att barnet verkligen får i sig allt hen behöver. Järn är till exempel extra viktigt, liksom B12, omega-3 och några andra näringsämnen.

Obs! Läs mer i listan över viktiga

näringsämnen längre ner

Proteinbrist – är det risk att barn som är vegetarianer eller veganer får det?

– Proteinbrist är sällan något bekymmer. Protein finns i nästan all mat, ­förutom typ citrusfrukter och ­gurka. Om man serverar vegetarisk mat som inkluderar mjölk och ägg ­behöver man inte vara orolig alls. Är barnet vegan behöver du tänka på att barnet får sitt protein både från sädesslag, som bröd och pasta, och från baljväxter, som kikärter, bönor och linser – eller av produkter av baljväxter, som tofu eller sojakorv. Det behöver inte vara vid samma måltid; att kombinationen finns i kosten som helhet räcker. På så vis får barnet i sig alla essentiella aminosyror, det vill säga de som behöver tillföras via maten. För att barnet ska kunna använda proteinet som det är tänkt – som kroppens byggstenar – krävs dock att barnet får i sig tillräckligt med energi.

Hur vet man att ett barn får i sig tillräckligt med energi?

– Det är en fråga som många ­föräldrar ställer, oavsett vilken kost deras barn äter. Men så länge barnet följer sin tillväxtkurva och är lika piggt som sina jämnåriga finns det sällan någon anledning till oro. Vissa dagar äter kanske barnet ­väldigt lite, eller väldigt ensidigt, men sett över till exempel en ­ period på två veckor brukar barnet få i sig en bra blandning av närings­ämnen också. Vår uppgift som ­föräldrar är att se till att det finns bra mat på bordet och sedan brukar barnet kunna plocka rätt mix själv.

Läs också: 10 matvanor för barn som

är nyttiga på riktigt

Är det nyttigt för barn att äta vegetarisk mat?

– Man har sett att vuxna vegetarianer som grupp löper mindre risk för till exempel hjärt- och kärl­sjukdomar och viss cancer. Men några sådana studier har inte gjorts på barn, av naturliga skäl. Det tar ju väldigt lång tid för sjukdomar av denna typ att utvecklas. Sedan ska man ju inte heller glömma att det finns stora miljöfördelar med att äta vegetariskt. Så även om man inte vill bli vegetarian på heltid, kan kanske ett par måltider i veckan vara ­vege­­­­­­­tariska – det är vi många som tjänar på.

6 viktiga livsmedel och näringsämnen som barn som är vegetarianer eller veganer  behöver få i sig

Om man har ett barn som äter vegetariskt eller veganskt finns det några saker som är bra att tänka på. Foto: Shutterstock

Här är listan på mat som barn som äter vegetariskt eller veganskt behöver få i sig varje dag. Jo, vi menar varje dag (!). Barndietist Sara Ask förklarar: ”Varje sak i listan bör serveras någon gång under dagen. Men om vi tar baljväxter som exempel så kan det också vara sojakorv eller andra produkter gjorda av baljväxter.”

1. Baljväxter. De innehåller mycket protein, energi, järn och andra mineraler och vitaminer­. Sojakorv och tofu är också bra alternativ.

2. Omega 3. Ett bra sätt är att laga mat med rapsolja, som innehåller omega 3 till skillnad från till exempel olivolja.

3. Mjölk, havredryck och sojadryck. Det är bra att välja en D-vitamin­berikad mjölk. Havredryck och ­sojadryck ska vara berikade med B12, kalcium, riboflavin och D-vitamin – näring som är extra viktig för vegetarianer/veganer. Numera får även de ekologiska varianterna berikas! Observera att risdryck inte ska ges till barn under 6 år, ­eftersom den kan innehålla arsenik.

4. Grönsaker. Men få inte panik om inte ditt barn frossar i råkost – en morotsstav och en ärta räknas också. Successivt kan barnet lära sig att äta mer.

5. Frukt och bär. Är en källa till ­näring i sig, men hjälper också kroppen att lättare ta upp järnet.

6. Järnberikad gröt eller välling. Livsmedelsverket rekommenderar att barnet äter det åtminstone upp till 2 års ålder, för att få i sig mer järn och andra viktiga näringsämnen.

Läs också: Sockerchocken är en myt 

– vi förklarar varför