Hur bra är bacon?

Dietisten Sara Ask svarar på hur bra bacon är som mat till barn.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Barn som älskar bacon – hur bra är det?

Jag har två aktiva, goa grabbar på 1 och 4 år som fullkomligt älskar bacon. Hur bra mat är bacon? Är det, med tanke på saltmängden, okej att ge bacon till en 1-åring? Vi äter inte bacon jätteofta, det blir cirka två–tre gånger i månaden. Jag skulle också gärna se lite bra, nyttiga och barnvänliga recept med bacon i tidningen.

/Anna

Svar:

Det stämmer att bacon är väldigt salt och därför inte bör ätas i några stora portioner, vare sig av barn eller vuxna. Bacon innehåller dessutom konserveringsmedlet nitrit för att förhindra tillväxt av farliga bakterier. Vid tillagning kan det leda till att skadliga ämnen, så kallade nitrosaminer, bildas. Du kan minska mängden nitrosaminer genom att:

Undvika hårdstekning (det gäller alla livsmedel).

Slänga det avrunna fettet.

Inte steka bacon i gryta med lock eftersom nitrosa- minerna då blir kvar i grytan.

Äta frukt och grönsaker.

C-vitamin hämmar uppkomsten av nitrosaminer i magen. När det gäller bra recept skulle jag säga att alla rätter där bacon inte får alltför stort utrymme är bra, som potatispannkaka med klippt bacon över, Flygande Jakob (kycklingrätt med strösslad bacon) eller pastasåser där strimlad bacon igår som en ingrediens.

Man kan lätt bli nojig när man läser om farliga ämnen i mat, men det är viktigt att inte stressa upp sig för mycket. Själv lever jag efter devisen ”man kan äta allt men inte alltid”, vilket jag tycker passar även här.

/Sara Ask, barndietist med lång erfarenhet från Karolinska universitets- sjukhuset i Huddinge.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!