Är det farligt att äta deg?
Kakdeg, sockerkakssmet, rå falukorv … Sådant älskar en del barn att äta – men är det farligt? Vi har frågat experter på Livsmedelsverket och Giftinformationscentralen.
Detta är en artikel från Vi Föräldrar.
Man strör mjöl på bakbordet, tar fram kaveln och pepparkaksdegen: Här ska bakas! Barnet trycker ut några pepparkaksgubbar, men, visar det sig, övergår snart till att stoppa in minst lika mycket pepparkaksdeg i munnen som på plåten. Och man tänker kanske: ”Hjälp, är det farligt att äta pepparkaksdeg? Eller hur var det – dåligt för magen på något sätt?”
Äta pepparkaksdeg och annan kakdeg
Vi kontaktar Livsmedelsverket och ställer frågan:
Är det farligt för barn att äta pepparkaksdeg?
– Det är knappast farligt, men man kan få ont i magen om man äter mycket deg av olika slag. Det beror på att vi inte kan bryta ner stärkelsen från mjölet när det inte är upphettat, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Utöver detta har det under senare år seglat upp en ”bubblare” på listan över risker med icke tillagat vetemjöl, berättar hennes kollega Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket:
– Det handlar om bakterien ehec. Men det är svårt att i dagsläget bedöma hur stor risken är i Sverige och i andra länder i Europa. Det har förekommit ehec-utbrott i USA och Kanada som har kopplats till konsumtion av vetemjöl och mjölprodukter, till exempel färdigförpackad kakdeg och ej tillagade degprodukter. Men man vet inte när och hur mjölet förorenades under odlingen, säger hon.
Hittills har inga utbrott orsakade av ehec i mjöl rapporterats vare sig i Sverige eller i övriga Europa. Men i kartläggningar i Tyskland och Schweiz har ehec-bakterien hittats i flera mjölprov.
– Eftersom det hittills inte har rapporterats om några mjölutbrott av ehec i Sverige och Europa bedömer vi i dagsläget risken som mycket liten. Därför finns det inte heller särskilda råd om att undvika att äta kaksmet och kakdeg, säger hon.
Att äta icke upphettat mjöl påstås ibland öka risken för glutenintolerans, celiaki. Stämmer det?
– Jag känner inte till några studier som har visat det, så jag får nog säga att det inte stämmer, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och rådgivare på Livsmedelsverket.
Ibland hör man att det är jäsmedlet i kakdegen, sockerkakssmeten eller bulldegen, det vill säga bakpulvret, bikarbonaten, hjorthornssaltet eller jästen, som kan vara en risk. Men inte heller här finns det någon anledning till oro, vare sig enligt Livsmedelsverkets toxikologer eller Giftinformationscentralen.
Livsmedelsverkets toxikologer hälsar, via Livsmedelsverkets presstjänst, att de ”inte känner till att det finns några toxikologiska (giftiga, redaktionens kommentar) risker med att äta deg”.
Enligt Markus Tellerup, apotekare på Giftinformationscentralen, är det ovanligt att barn får i sig farliga mängder av jäsmedel.
– Och ännu mer osannolikt, för att inte säga omöjligt, är det när medlet är utblandat i en deg eller smet. Möjligen kan det bidra till magbesvär i de fallen, säger han.
– Om det händer något är det alltid bra att man ringer oss så att vi kan bedöma det individuella fallet utifrån till exempel ålder och omständigheter, säger Markus Tellerup.
Med andra ord: Det icke upphettade mjölet kan möjligen orsaka ont i magen, men att äta pepparkaksdeg innebär knappast någon övrig fara för hälsan.
Giftinformationscentralens generella råd kring jäsmedel och småbarn
• Bikarbonat: För barn som väger omkring 10 kilo räcker det att ge lite att dricka om de har ätit upp till en tesked ren bikarbonat eller en matsked bakpulver (som till ungefär en tredjedel består av bikarbonat). Vid större mängd, eller om barnet får ont i magen eller kräkningar, ska man ta sig till sjukhus.
• Hjorthornssalt: Hjorthornssalt är något irriterande. Barnet kan känna sveda i mun och svalg och eventuellt få magbesvär av större mängd. Det räcker att ge barnet lite att dricka.
• Jäst: Om barnet har ätit upp till ett paket (50 gram) färsk jäst kan man avvakta. Barnet kan få övergående magknip, kräkningar och diarré. Deg som har jäst men inte gräddats kan innehålla en del alkohol, men att äta någon eller några ogräddade bullar innebär ingen förgiftningsrisk för småbarn.
Farligt äta sockerkakssmet?
Eftersom sockerkakssmet, liksom pepparkaksdeg, innehåller icke upphettat mjöl gäller samma sak som för pepparkaksdegen: möjligen kan man få ont i magen om man äter mycket, men Livsmedelsverkets experter bedömer övriga risker på grund av mjölet som mycket små.
Sockerkakssmet innehåller oftast också ägg.
– Ägg i Sverige ska vara säkra att äta råa, så ur den aspekten är det okej att äta sockerkakssmet – här. I andra länder finns det risk för salmonella, säger Åsa Brugård Konde.
Äta "rå" falukorv
När vi ändå är inne på sådant som vi föräldrar kan oroa oss för att våra barn äter:
Är det farligt att äta ”rå” falukorv?
– Falukorv går bra att äta kall även om den är avsedd att upphettas, främst av smakmässiga skäl, berättar Åsa Rosengren.
Falukorv är egentligen inte rå. Den varmröks vid tillverkningen, när den ligger i skinnet.
– Så risken för att korven ska förorenas med oönskade bakterier bedöms vara mycket liten.
Fotnot: För den som är specialintresserad har Livsmedelverket nyligen publicerat en rapport om ehec (även kallad stec) i mjöl.