Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är en barnmatsburk bättre än hemlagat?

En barnmatsburk är supersmidigt. Men visst är det både billigare och bättre att laga själv – eller? Vi  Föräldrars barndietist Sara Ask ställer burkmaten mot den hemlagade. Och vinnaren är ...

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Vilken barnmat går snabbast att laga?

Burkmat är tidsbesparande. Samtidigt behöver det inte ta så mycket mer tid i anspråk att laga själv, om man utgår från övriga familjens mat. Bebisen kan äta det mesta, bara man tar undan bebismaten innan man saltar, och mixar den till lagom konsistens.

Vinnare i snabbhet: Burkmat

2. Vilken barnmat är mest prisvärd?

Hemlagad barnmat kostar ungefär hälften så mycket som fabrikslagad, sett till enbart råvarorna. Men det är inte hela sanningen. Reglerna för vad barnmat får innehålla är väldigt strikta, och om det skulle gå att köpa extra kontrollerade råvaror i handeln skulle de antagligen vara dyrare. Därför är det svårt att göra en rättvis jämförelse. Dessutom tillkommer kostnaden för hushållsel för den hemlagade maten.

Faktum kvarstår: För plånboken är det bäst att laga eget. Och de råvaror vi hittar i våra livsmedelsbutiker håller tillräckligt hög kvalitet för att användas till barnmat.

Vinnare i prisvärdhet: Hemlagat

3. Vilken barnmat smakar bäst?

Små barnmunnar är olika: Vissa gillar den köpta barnmatens milda smak bäst medan andra kräver mer utmaning. Har man inte tid och lust att laga egen barnmat går det bra att krydda upp den köpta med örtkryddor eller vad bebisen kan tänkas gilla. Och man kan förstås bjuda något från sin egen tallrik också. Det är ett bra sätt för bebisen att få öva på olika smaker och konsistenser. Var inte rädd för att det är lite salt i – små smakbitar är ingen fara.

En klar fördel med hemlagad mat är att den kan serveras i form av plockmat, något som inte minst kan passa för små matskeptiker som föredrar att äta på egen hand. Servera till exempel bitar av kokt ägg, broccoli, köttbullar, potatis och kikärter.

Oavsett om man väljer att ge köpt eller hemlagad barnmat är det viktigt att göra måltiden till en mysig stund. Att få äta med andra, till exempel, är roligare än att äta själv. Delad matglädje är ju dubbel matglädje, om än ganska kladdig.

Vinnare i smaktestet: Oavgjort

4. Vilken barnmat innehåller mest näring – hemlagat eller burkmat?

Hemlagad barnmat är inte alltid mer näringsrik än fabrikslagad – det beror helt på vad man lagar. Men en viktig sak som skiljer hemlagad barnmat från köpt är att man har möjlighet att tillsätta en större del kött, fisk eller baljväxter, med resultatet att maten blir näringstätare.

Grovt sett kan man tänka ”en tredjedel av allt” när man lagar egen barnmat, det vill säga en tredjedel potatis, ris eller pasta, en tredjedel kött, fisk eller baljväxter och en tredjedel grönsaker – och så lite rapsolja som ger de fettsyror barnet behöver. Möjligen kan man ta en lite mindre del kött, fisk och baljväxter för att inte proteininnehållet ska bli onödigt högt.

Tvärtemot vad många tror är det till synes låga proteininnehållet i de köpta barnmatsburkarna inget bekymmer. Friska barn får i sig tillräckligt med protein även om de bara får köpt barnmat, och det finns ingen fördel med att överdriva proteinintaget.

Det finns en missuppfattning om att den köpta barnmaten innehåller mycket tillsatser och att konserveringen gör den näringsfattig, men så är inte fallet. Varken färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel är tillåtna i barnmat, och konserveringen går till så att maten hettas upp, en behandling som de flesta näringsämnen tål. De som får stryka på foten är de värmekänsliga vattenlösliga vitaminerna, alltså B-vitaminerna och C-vitamin, men de allra flesta barn äter ju annan mat utöver burkmaten, till exempel bröstmjölk, modersmjölksersättning, välling, gröt och frukt, så det är inget problem.

Det är lätt att tro att de ekologiska barnmatsburkarna är nyttigare, men eftersom reglerna är så strikta för råvaror till barnmat, oavsett om de är ekologiska eller inte, är det rent näringsmässigt ingen skillnad.

Vinnare i näringsnivå: Oavgjort

Vinnare i Vi Föräldrars matduell

Vinnaren i Vi Föräldrars matduell är ovanligt enkel att utse: Det är den mat som barnet gillar och äter med glädje!

Köpt barnmat är smidig att ta med när man är ute på resande fot, särskilt om den är oöppnad, eftersom den inte behöver förvaras kallt då. Så länge bebisen samtycker går det dessutom bra att servera den rumsvarm, ifall det är svårt att få till uppvärmningen. Vilken köpt barnmat som är bäst är omöjligt att säga. Det är större skillnader mellan olika rätter av samma fabrikat än fabrikaten emellan, och skillnaderna är så små att det inte går att utse en ”bästa burk”.

Hemlagad mat kan passa bättre hemma, särskilt om familjen äter något som är lätt att bebisanpassa. Men oavsett vad man väljer att ge ska man känna sig trygg i valet – det finns för- och nackdelar med både köpt och hemlagad barnmat, och det kan helt enkelt inte bli så fel. Dessutom: Valet av barnmat är ingalunda något mått på hur bra förälder man är …