Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BLW är mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder och framåt. Här är tre enkla recept!
BLW är mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder och framåt. Här är tre enkla recept!
BLW är mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder och framåt. Här är tre enkla recept!
1 AV 2
Kostrådgivaren: ”Perfekt plockmat”
2 AV 2
BLW är mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder och framåt. Här är tre enkla recept!
Foto: Lina Eidenberg Adamo / Norstedts

3 smarriga BLW-recept: plockmat för bebisar

Vad ska man laga för mat när det är dags för bebisen att börja äta? Elin Oresten, som ligger bakom Instagramkontot och boken ”Knatteplock” delar med sig av tre goda och enkla BLW-recept!  

Emelie Lindblom Dalén

Under ett barns första år är amning och/eller ersättning bebisens viktigaste näringskälla (Livsmedelsverket rekommenderar helamning eller helersättning de första sex månaderna). Från 6 månaders ålder kan barnet börja prova att äta annan mat, och då kan plockmat eller som det ofta kallas BLW (baby led weaning, barnstyrd matintriduktion på svenska) vara ett lustfyllt och gott alternativ. Här är tre BLW-recept att testa!

LÄS MER: Så lär du barn från sex månaders ålder att äta själv 

Elin Orestens bok Knatteplock innehåller många goda recept på plockmat för de minsta. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Norstedts

BLW-recept 1: Fattiga riddare med jordgubbsröra

Fattiga riddare är en sådan maträtt man kan ta till när brödet blivit lite tråkigt och kylskåpet ekar tomt. Doppa brödet i ägg, mjölk och eventuell kryddning så blir det magiskt gott efter en tur i stekpannan. Jordgubbsfärskosten är grädden på moset och gör frukosten riktigt lyxig.

Från 6-9 månader kan du skära fattiga riddarna i långa bitar (2–3 cm breda), lite längre än bebisens handflata. Från cirka 9 månader kan du skära i små bitar. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Norstedts

1–2 barnportioner

INGREDIENSER:
Fattiga riddare
0,5 banan (valfritt)
1 ägg
1 msk komjölk eller berikad havredryck
0,5 msk mixat palttunnbröd eller 1 msk mixade pumpakärnor
0,5 krm vaniljpulver (valfritt)
0,5 tsk ceylonkanel (valfritt)
1 brödskiva
rikligt med smör eller rapsolja till stekning

Jordgubbsröra (valfri)
2 jordgubbar
2 msk färskost

GÖR SÅHÄR:

1. Mosa bananen med en gaffel i en skål, om du vill inkludera banan. Knäck i ägget och rör om. Rör i mjölk, palttunnbröd eller pumpakärnor och eventuellt vaniljpulver och kanel.

2. Skär eventuellt bort kanterna på brödet om de är hårda, eller om barnet föredrar bröd utan kant. 3. Doppa sedan brödskivan i äggblandningen. Se till att brödet suger åt sig mycket av vätskan.

4. Hetta upp rikligt med smör eller olja i en stekpanna.

5. Stek brödet tills det fått en gyllene yta på båda sidor.

6. Mosa jordgubbarna och blanda med färsk- osten. Bre sedan jordgubbsröran på den fattiga riddaren.

Åldersanpassning av receptet:
Från 6 till 9 månader:
Skär i långa bitar (2–3 cm breda) och lite längre än bebisens handflata.
Från ca 9* till 12 månader: Skär i små bitar.
Från ca 12 månader och uppåt: Servera en hel fattig riddare om barnet vill äta en hel med händerna eller skär i små bitar och erbjud en gaffel att äta med.

Näring (utvalda delar): Järn, magnesium, vitamin D, vitamin C.
Förvaring och hållbarhet: Äts helst med en gång. Håller dock i upp till 2 dagar i kylen.
*Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp

 

BLW-recept 2: Kycklingbiffar med rotfrukter och paprikasås

Biffar gjorda på kycklingfärs blir mjuka och bra för små barn att äta. Kyckling är dessutom rik på zink vilket är en viktig mineral för barn. Rotfrukterna passar bra till biffarna och såsen är pricken över i:et.

Smarriga BLW-anpassade kycklingbiffar! Foto: Lina Eidenberg Adamo / Norstedts

 4 vuxenportioner/6–8 barnportioner

INGREDIENSER
Rotfrukter
600 g potatis
4 palsternackor
4 morötter
1 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin

Kycklingbiffar
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g kycklingfärs
1 ägg
Svartpeppar
0,5 msk torkad persilja
1 msk majsstärkelse
2 msk smör, olivolja eller rapsolja till stekning

Paprikasås
2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk paprikapulver
1 krm lökpulver
1 nypa cayennepeppar (valfritt)
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR:
Rotfrukter
1. Sätt ugnen på 220 grader.

2. Skala rotfrukterna. Skär potatisen i klyftor, palsternacka och morot i långa bitar.

3. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över olivoljan och krydda med rosmarinen.

4. Tillaga rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 30 minuter.

Kycklingbiffar
1. Hacka löken och lägg i en bunke. Pressa i vitlöken.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.

3. Forma biffar med lätt fuktade händer.

4. Stek biffarna på medelvärme i en stekpanna med smör eller olja. Stek ca 5 minuter per sida och kontrollera att de är genomstekta genom att dela en biff. Om barnet är under 1 år är det viktigt att biffarna bara får en lätt gyllene yta, de ska inte vara brända eller hårdstekta.

Paprikasås
Blanda alla ingredienser och tillsätt eventuellt mer krydda efter avsmakning

Åldersanpassning av receptet:
Från 6 till 9 månader:
Skär biffarna i halvor eller stänger om de är större. Servera rotfrukterna som de är (långa bitar).

Från 9* till 12 månader: Skär biffarna och rotfrukterna i små bitar, ca 1 x 1 cm.

Från 12 månader och uppåt: Skär maten i mindre bitar. Servera med gaffel.

*Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp

Förvaring och hållbarhet: Förvaras i kylen i upp till 3 dagar.
Näring (utvalda delar): Zink, vitamin C.

 

BLW-recept: Morotsbollar 

Underbara näringsrika bollar som är ett perfekt mellanmål och väldigt praktiska att ta med sig när man är på språng. De smakar nästan som morotskaka, och vem gillar inte det? Tänk på att bollarna ska vara så pass mjuka att barnet kan mosa dem i munnen, späd smeten med havredryck vid behov.

Nyttig morotskaka? Ja, lite så smakar det här BLW-receptet! Foto: Lina Eidenberg Adamo / Norstedts

Ca 8 bollar

INGREDIENSER
80 g torkade aprikoser eller färska dadlar (ca 8 st)
1,5 dl havremjöl
1 morot
1,5 eller 3 msk berikad havredryck (1,5 msk vid val av aprikoser, 3 msk vid val av dadlar)
2 msk valfritt nötsmör
1 krm vaniljpulver
1 msk chiafrön
Kokosflingor, sesamfrön eller mixade pumpa-kärnor att rulla i.

GÖR SÅHÄR:
1. Om du använder aprikoser, låt dem ligga i blöt i ca 4 timmar innan du gör bollarna. Vattnet ska precis täcka aprikoserna. Häll av lite av vattnet och mixa sedan allt till en tjock puré.

2. Om du gör eget havremjöl så mixar du havre- gryn till ett mjöl i en mixer eller matberedare.

3. Riv moroten fint och lägg i en skål. Addera aprikospuré eller urkärnade dadlar. Mixa med en stavmixer eller i en matberedare.

4. Tillsätt havremjöl, dryck, nötsmör och vanilj- pulver och mixa igen. Tillsätt chiafröna och rör om.

5. Ställ blandningen i kylen och låt stelna i ca 30 minuter. Späd eventuellt med lite mer dryck om smeten är för tjock efter kylningen.

6. Forma bollar eller ”korvar”, se åldersanpassning. Fukta eventuellt händerna med lite vatten så går det lättare. Rulla bollarna i kokos, sesamfrön eller mixade pumpakärnor.

Åldersanpassning av receptet:
Från 6 till 9 månader:
Forma bollarna till långa ”korvar”.
Från 9* till 12 månader: Servera bollarna som de är eller i små bitar som barnet får plocka med.
Från ca 12 månader: Servera bollarna som de är.

*Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp

Förvaring och hållbarhet: Förvaras i kylen i upp till 3 dagar.
Näring (utvalda delar): Järn, kalcium, magnesium 

Vad är pincettgrepp?

En liten bebis på 6 månader äter oftast med hela handen (palmargrepp/helhandsgrepp) och klarar därför inte att ta upp för små bitar. Från cirka 8 månaders ålder börjar barnet lära sig ett ”omoget pincettgrepp” där fingrarnas platta delar möts. Ett fullt utvecklat pincettgrepp kallas det när tummens och pekfingrets spets går ihop, detta sker ofta mellan 9 och 12 månader, och gör det lättare för barnet att plocka upp små matbitar som en ärta eller makaron.

Källa: ”Knatteplock”, Elin Oresten (Norstedts, 2023)

Se också: