Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Fyraåriga Svante ger tummen ner till barnklädesbutikerna.

Mamma Madelens kritik: ”Var finns glittret till pojkarna?”

När Madelen Straubhaar skulle handla nya kalsonger till fyraåriga sonen Svante fick hon nog. Han ville precis som storasyster Selma, 7, ha mjuka småbyxor med glitter, regnbågar och enhörningar på. Men på Lindex, Kappahl och H&M fanns bara kalsonger med hård resår och ”tuffa motiv”. 

När hon hörde av sig till de stora butikskedjorna och läste deras svar blev hon ännu argare.

– Barn är barn, varför måste det vara skillnad?

Thérèse Bilby

Svante, 4, älskar färg, glitter och hjärtan. Han får klä sig i vad han vill och i det som han tycker är kul, förklarar hans mamma Madelen, 35. Ofta får han ärva storasyster Selmas kläder eller så handlar de second hand. Underkläder vill hans mamma dock köpa nytt till honom. Men när hon gav sig ut och skulle köpa kalsonger till sin fyraåring upptäckte hon till sin besvikelse att det var stora skillnader på plaggen även för de mindre. 

Flickornas underkläder var alla var mjuka, bekväma och färgglada, medan pojkarnas bara hade ”tuffa” motiv som till exempel Spindelmannen och hårda, breda resårkanter. Inte ens ett par regnbågsfärgade kalsonger kunde hon hitta.

”Varför kan inte alla barnkläder få vara just för barn?”

– Jag tycker att för små barn, eller i alla fall så länge passformen inte kräver det, borde kläderna se likadana ut. Det är så väldigt uppdelat mellan flickor och pojkar. Det retar mig något fruktansvärt, säger hon till mama.
– Varför kan inte bara alla barnkläder få vara just för barn? De behöver inte ha olika tryck, färg och mönster.

Madelen Straubhaars son, fyraåriga Svante, vill ha fina småbyxor med glitter och regnbågar på. Nu undrar hans mamma varför utbudet för så små barn måste vara så könsuppdelat. Foto: PRIVAT

Många i Madelens bekantskap höll med henne när hon la ut ett inlägg på Facebook och två vänner berättade att de till och med sytt egna underkläder till sina barn. 

– Men det är ju jobbigt som småbarnsförälder, säger Madelen.

Madelen hörde av sig till de stora kedjorna och frågade varför det var så här. Deras svar gjorde henne ännu mer upprörd.

Blev besviken på Lindex och Kappahls svar

Lindex skrev att deras sortiment styrs av efterfrågan och försäljning och att de försöker erbjuda ett så brett sortiment som möjligt. Kappahl skickade en länk till alla kalsonger som de menade var främst riktade till pojkar men tillade att man samtidigt kan låta dem använda det de gillar och vill ha.

– Men då känner jag, vad finns det då för vits med att ha det uppdelat? Jag blir nästan mer triggad av ett sådant svar.

Madelens egna mejl som hon skrev till butikerna Lindex, H&M och Kappahl, och svaren hon fick.

Intresset för könsneutrala barnkläder är inte nytt, och har gått i vågor ­genom åren. Till exempel på 70-talet var unisexkläder ­populära för både barn och vuxna, bland annat Polarn och Pyret och deras randiga unisexkläder. 

– Det är lätt att tänka att det är ytligt med kläder, men det är det inte. Kläder är en del av ojämställdheten, säger Kristina Henkel som skrivit boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2” i en intervju med Rån och Rön.

En person som känner att vi långsamt blir allt mer medvetna om genus och vad kläder betyder är psykologen Lina Bodstad, som har skrivit boken ”Farliga prinsessor och ljuva monster”. I en intervju i TV4 från 2018 säger hon att när barn känner att de kan vara rosa glitterprinsessa och Darth Vader på samma gång, då har vi kommit en god bit på väg. Enligt henne finns en medvetenhet, men samtidigt finns strömningar kvar som vill hålla kvar gamla normer och könsstereotyper.

– Det kommer ju både från äldre generationen, men även många i nuvarande föräldrageneration. Där har vi också ett tryck från medier och från butiker som vill att vi delar upp barnen mer efter kön, säger Bodstad i tv-inslaget.

Från en Kappahl-butik. Till vänster pojkarnas underkläder, som alla går i mörka dova färger och som pryds med superhjältar och Pokemon. Till höger flickhyllan, där kläderna går i helt andra pastelliga toner.

”Flera motorcykeltrosor och enhörningskalsonger åt barnen”

Madelen Straubhaar drömmer nu om att det ska bli lättare att hitta kalsonger som Svante tycker om, och att alla kläder för små barn ska få hänga tillsammans. Kanske till och med färgsorterat, så att det blir lätt att välja favoritfärgen oberoende av om man gillar svart, rosa eller glittrigt.

– Ja, där hänger trosor och kalsonger bredvid varandra med samma tryck, färg och mönster. Svårare än så är det inte. Flera motorcykeltrosor och enhörningskalsonger åt barnen, NU!

Madelen Straubhaar

Ålder: 35.

Familj: Sambo Simon och barnen Svante, 4, Selma, 7

Gör: Pedagog i Svenska kyrkan.

LÄS MER: Maja Nilsson Lindelöf om tuffa tiden: ”Verkligen en tvåbarnschock”

LÄS MER: mamas bloggare: Pojkar skrattar åt min sons klänning – har vi inte kommit längre? 

LÄS MER: Hur ger jag mitt barn en könsneutral uppfostran?