Foto: Kod: PATRX8

mamas lilla genusskola

Grattis till bebisen, Victoria! Men med mammarollen kommer tyvärr en hel del förutfattade meningar – och krav som aldrig skulle ställas på en pappa. Gå inte på det!

Då var det dags för dig, kronprinsessan Victoria, att ta ställning till alla dolda förväntningar som ställs på en mamma. Vissa är inte ens dolda utan blommar för fullt, som du antagligen redan upptäckt i kontakten med mödravården, där inte sällan papporna får agera bifigurer. Pappan – vem är han? Ingen bryr sig. Men gå inte på det! Daniel har lika stor betydelse för barnet som du, hur mycket människor ändå försöker låtsas som något annat. Visst är det du som bär barnet, du som ska förlösas, du som ammar – men bebisar har många behov och det är alldeles för tungt att låta alla dem vila på en person, bara för att hon råkar ha bröst. (Faktiskt är det kvinnor mellan 30 och 40, småbarnsföräldrar, som löper störst risk att bli utbrända.)Så även om det är ljuvligt med en oemotståndligt söt, bajsande, skrikande, mjölkdiggande prins eller prinsessa, finns det en del saker man bör veta som nykläckt mamma, för att slippa fastna i ohållbara könsroller som gör oss utmattade och som mest hör till dåtiden. Därför har mama satt ihop en liten genusskola för dig, vår blivande statschef, så kan du jobba för ett Sverige i tiden – på riktigt.

Lektion nummer 1:

Släpp kontrollen. Det ÄR överväldigande och skört och vansinnigt uppslukande med en ny liten krabat i familjen, man blir besatt av att göra allting rätt. Men ni måste bägge få lära er att göra allting rätt – och båda måste göra på sitt sätt. Så släpp greppet då och då och låt pappan bonda med den lilla, och nej, du ska inte luta dig över axeln och dubbelkolla så det blir rätt.

Lektion nummer 2:

Såklart ska du njuta av den fantastiska möjligheten som finns i Sverige att vara föräldraledig med ditt barn – i över ett år får den lilla exklusiv ensamrätt till sina föräldrar. Ta vara på det! Men minns att ni är just TVÅ föräldrar. Dela på den här tiden, för den kommer aldrig mer igen och kommer att påverka er relation till barnet även i framtiden. Svenska pappor tar fortfarande bara ut 22 procent av föräldradagarna, medan mammorna tar ut 78 procent. Den skillnaden fortsätter senare; mammorna är hemma mer med sjuka barn och jobbar i större utsträckning deltid. Det får konsekvenser! Som att barn hellre vänder sig till ingen än sin egen pappa när de är ledsna (enligt en undersökning Kamratposten gjorde nyligen).Som att kvinnor bara tjänar 80 procent av vad männen gör. Därför ska du och Daniel ta chansen att vara förebilder och visa att det går att förändra föräldrarollerna. Att man kan ge barnet tillgång till båda sina föräldrar och att man faktiskt kan få allt: nära kontakt med sitt barn OCH jobba, lagom mycket.

Lektion nummer 3:

Barn har ingen aning om vilket kön de har när de föds, men det ser ofta vuxenvärlden till att propsa på dem så snart som möjligt. Det är synd, eftersom vi är så mycket mer än en Han och en Hon. Vi är människor, den ena helt olika den andra. Så ge ditt barn möjligheten att vara hela sitt jag i stället för bara begränsas till två motpoler!

Kanske får du en son som älskar bilar och dockor, eller har lätt att prata om känslor men måste sova varje natt i Spindel-mannendräkt. Eller en dotter som hatar allt vad glittriga Nobelklänningar heter, men noga bäddar ner sina gosedjur i dockvagn fem gånger om dagen. Ser vi barnet i stället för könet blir allt möjligt och framför allt blir det möjligt att vara den vi verkligen är.

Ungefär som det var för dig när du var liten, och man bestämde att den förstfödda ska ärva kronan – inte bara den förstfödda mannen. Voilà! En drottning som framtida statschef, ingen mindre än du själv. Inte så dumt, eller hur?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!