Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Roliga sällskapsspel som både barn och vuxna gillar. Foto: Shutterstock

mama tipsar: Favoritspel för hela familjen

De bästa sällskapsspelen är de som verkligen blir spelade. Här tipsar mamas redaktion och bloggare om favoritspel som vi spelar om och om igen!
mamaredaktionen

Rackarunge

mamas bloggare Paula ”Fenjima” Manrique, spelar ofta ”Rackarunge”. 

Så funkar spelet: En barnanpassad variant av Rackare. Varje runda lägger en spelare ut ett vitt kort med en mening där det saknas ett ord, de andra ska då lägga ett svart kort med det ordet som de tycker fattas i det vita kortets mening. Den som lagt det vita kortet utser den roligaste kombinationen. Först till tio poäng vinner.

Omdöme: Detta är ett roligt kortspel som passar hela familjen. Vissa kombinationer av meningar är så roliga att vi fick ont i magen av allt skratt, först till tio poäng vinner men vi brukar köra först till femtio poäng för ingen vill sluta spela.
Mer info – köp här (länk till Adlibris) 

”Ett roligt kortspel som passar hela familjen”, säger mama-bloggaren Paula ”Fenjima” Manrique. Foto: Hannah Hedin/Pressbild

 

Den försvunna diamanten

mamas redaktör Emma Hammenstig gillar den klassiska diamantjakten.

Så funkar spelet: Någonstans på den afrikanska kontinenten finns världens största diamant gömd och nu gäller det för spelarna att hitta den först. Ett klassiskt spel där tärningskasten tar dig framåt över land, hav och med flyg. I fickan har du en reskassa som kan utökas, om du under jakten hittar andra värdefulla diamanter, eller försvinna – om du stöter på en tjuv. 

Omdöme: Både barn och vuxna blir direkt engagerade i diamantjakten. För yngre spelare (vi har haft med 4-åringar) handlar det om att slå och gå rätt antal steg medan äldre spelare kan testa olika taktiker, särskilt som man också behöver hushålla med sin reskassa.
Mer info – köp här (länk till Lekia) 

”Både barn och vuxna blir direkt engagerade i diamantjakten”, säger mamas redaktör Emma Hammenstig Foto: Pressbild/privat

Bamse Fånga Bollarna

Sara Fridh, redaktör på mama spelar helst ett Bamse-spel med sin son. 

Så funkar spelet: Reglerna är superenkla och till och med 2-åringen förstår snabbt. Vi turas om att slå med tärningen och för varje ny färg får vi ta bort en boll från spelplanen. Den som först har blivit av med alla sina bollar vinner spelet (men ofta kör vi en ny omgång direkt!).

Omdöme: Ett enkelt men roligt spel som både små och stora rycks med i. Vi tränar på att vänta på vår tur, plus lär oss färgerna. Men viktigast är förstås vilka figurer vi har på våra respektive spelplaner. Här hemma är Lille Skutt favoriten!
Mer info – köp här (länk till Babyland) 

”Ett enkelt men roligt spel som både små och stora rycks med i”, säger mamas redaktör Sara Fridh. Foto: Pressbild/Privat

Räkna med bajs

mamas formgivare Lena Frank spelar det här skojiga räknespelet med sin dotter.

Så funkar spelet: Barnet lär sig räkna genom att dra två sifferkort, slå ­tärningen och sedan lägga till eller ta bort bajskorvar. När talet är uträknat gör man ett pruttljud och får därmed ­poäng (bajskorvar). 

Omdöme: Succé från start! 3-åringen har tyvärr svårt att spela med ­tärningen för att lägga till eller ta bort bajs­korvar. Däremot klarar hon att dra ett sifferkort, räkna bajskorvarna, prutta och samla på sig bajskorvar. Barnsligt roligt och är ­numera ett favoritspel här hemma. Extra plus för att 3-åringen lärt sig räkna snabbt!
Mer info – köp här (länk till Designtorget) 

”Barnsligt roligt och är ­numera ett favoritspel här hemma”, enligt mamas formgivare Lena Frank.

Speak Out

När mamas bloggare Malin Karim spelar spel med familjen ser alla ut som om de var hos tandläkaren!

Så funkar spelet: Spelarna är uppdelade i lag och turas om att ha en plastgrunka i munnen som gör det omöjligt att säga den mening man måste säga och som ens lagkamrat sen ska tyda för att få poäng. 

Omdöme: Speak Out är roligt på så många sätt. Dels hur alla ser ut med munnen uppspärrad och tänderna blottade. Men också för hur det låter när man försöker få fram meningarna och gissningarna som kommer från lagkamraten. Vi har spelat hela familjen och det har funkat fint även med den yngsta, som dock måste få viss assistans med läsningen. Roligt och som bonus, det ingår en del svåra ord som barnen får lära sig. Bra för deras läsförståelse!
Mer info – köp här (länk till Buttericks) 

”Roligt och som bonus, det ingår en del svåra ord som barnen får lära sig”, säger Malin Karim om spelet Speak Out. Foto: Pressbild/Hannah Hedin

Dance moves

Aysha Jones, tidigare bloggare på mama, spelar gärna dansspel med sina barn.

Så funkar spelet: Spelet går ut på att man ska dra ett kort och utföra dansstegen kortet visar. När nästa person drar ett kort läggs de stegen på så man gör två danssteg. När alla i familjen har dragit varsitt kort har man en hel dans och kan dansa ihop! Superkul och den slutgiltiga dansen blir något man har skapat tillsammans och kan skratta åt för det är så olika steg och alla dansar på sitt sätt.

Omdöme: Perfekt spel för en familj som gärna vill röra på sig och skratta ihop!

”Superkul och den slutgiltiga dansen blir något man har skapat tillsammans”, säger Aysha Jones om Dance moves. Foto: DANIEL STIGEFELT/Pressbild

LÄS OCKSÅ: Massor av julklappstips till barnen – från 0 till 10 år  
LÄS OCKSÅ:
24 prylar du kan stoppa i barnens paketkalender