Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lena Hallengren (till vänster) är tidigare socialminister. Hon tycker att politiker ska vara försiktigt med hur många människor som kan vara föräldralediga åt ett och samma barn. Till höger: socialförsäkringsminister Anna Tenje.Lena Hallengren (till vänster) är tidigare socialminister. Hon tycker att politiker ska vara försiktigt med hur många människor som kan vara föräldralediga åt ett och samma barn. Till höger: socialförsäkringsminister Anna Tenje.Lena Hallengren (till vänster) är tidigare socialminister. Hon tycker att politiker ska vara försiktigt med hur många människor som kan vara föräldralediga åt ett och samma barn. Till höger: socialförsäkringsminister Anna Tenje.
1 AV 2
Anna Tenje svarar på Mama-läsarnas frågor
2 AV 2
Lena Hallengren (till vänster) är tidigare socialminister. Hon tycker att politiker ska vara försiktigt med hur många människor som kan vara föräldralediga åt ett och samma barn. Till höger: socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Foto: Caisa Rasmussen/TT, Shutterstock, Pelle T Nilsson/SPA

Moderaterna vill att ”bekanta” ska kunna ta föräldraledigt med andras barn

Moderaterna tittar nu på att göra en stor förändring i föräldraförsäkringen. Det man vill undersöka är om fler i föräldrarnas närhet ska kunna vara föräldralediga med ett barn.

– Det skulle kunna vara en morfar, eller en bekant eller en nära vän, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje till mama.

Frågan om hur föräldraförsäkringen ska fungera är en ständigt pågående diskussion i Sveriges riksdag. Sedan tidigare har det diskuterats flitigt hur försäkringen ska kunna anpassas för att fungera i till exempel stjärnfamiljer och bonusfamiljer.

I en intervju med mama om hur den ekonomiska krisen påverkar barnfamiljer tar socialförsäkringsminister Anna Tenje upp att Tidö-partierna är överens om att det ska genomföras förändringar av föräldraförsäkringen.

– Vi vill ju gärna att kvinnor ökar arbetskraftsdeltaget, det vill säga att kvinnor kommer tillbaka till jobbet och kan göra karriärer och ha samma möjligheter som ofta männen har. Då gäller det att man har ett större flexibilitetssystem, säger Anna Tenje till mama. 

mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén träffade Anna Tenje för att ställa mama-läsarnas frågor om den ekonomiska krisen.mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén träffade Anna Tenje för att ställa mama-läsarnas frågor om den ekonomiska krisen.mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén träffade Anna Tenje för att ställa mama-läsarnas frågor om den ekonomiska krisen.
mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén träffade Anna Tenje för att ställa mama-läsarnas frågor om den ekonomiska krisen. Foto: EXPRESSEN

Vänner ska kunna vara föräldralediga med varandras barn

Sedan tidigare går det att låta en mor- eller farförälder vabba ens barn, alltså att de får tillfällig föräldrapenning.

Kristdemokraterna har också haft som förslag att mor- och farföräldrar ska kunna vara föräldralediga med sina barnbarn. Nu går Moderaterna ett steg längre och öppnar för att även vänner och bekanta ska kunna vara hemma med andras barn.

– Vi har sagt från regeringspartierna och Sverigedemokraterna att vi gärna vill öka flexibiliteten. Det handlar om att man ska få livspusslet att gå ihop, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Hon berättar att det Tidö-partierna framför allt tittar på är om det ska gå att överlåta dagar till fler.
– Men man skulle kunna tänka sig att man har en morfar, en bekant, en nära vän eller en farmor som skulle kunna tänka sig att vara hemma med barnet i stället.

”Låter som ett nanny-system”

Lena Hallengren (S) var socialminister i förra regeringen, och är nu gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Hon håller med regeringen om att föräldraförsäkringen måste moderniseras regelbundet i takt med att samhället förändras.

Förra regeringen införde regler som gjorde att bonusföräldrar kunde vara föräldralediga med sin partners barn. Däremot har hon inte mycket till övers för regeringens förslag om att föra över föräldradagar till släkt och vänner.

– Föräldraförsäkringen är till för att föräldrar ska kunna vara hemma med sitt barn. Inte för att i förlängningen ge dagar till ”en bekant” vilket mer låter som ett nanny-system, säger Lena Hallengren till mama.

Socialdemokraternas ståndpunkt är att föräldraförsäkringen är till för att just vårdnadshavare ska kunna vara hemma med sina barn, inte andra närstående.

– Den ger ju föräldrar möjlighet att vara hemma med sina barn och knyta an. Man ska vara försiktig med hur kretsen blir, så att föräldraförsäkringen inte blir ett ”vouchersystem” där man skänka dagar till i princip vem som helst, säger hon.

Det här vill partierna

De svenska riksdagspartierna har alla olika förslag på hur föräldraförsäkringen vill förändras. Nedan följer de förändringsförslag som partierna anger i sina partiprogram.

 

Vänsterpartiet

Vill ändra lagen så att föräldrar ska dela lika på föräldraförsäkringen.

 

Miljöpartiet

Vill dela upp föräldraförsäkringen i tre delar. Föräldrarna ska kunna ”ge bort” en tredjedel av dagarna till en närstående till familjen. De andra två tredjedelarna ska föräldrarna dela lika på.

 

Socialdemokraterna

Vill dela upp föräldraförsäkringen i tre delar. En tredjedel ska vara reserverad för vardera föräldern. En tredjedel ska vara möjlig för båda föräldrarna att ta ut.

 

Centerpartiet

Vill ta bort lägstanivådagarna. I stället vill partiet att föräldraförsäkringen ska ha färre dagar, men att alla dagar ska baseras på förälderns inkomst.

 

Vill ta bort gränsen för dubbeldagar.

 

Vill ta bort snabbhetspremien. Det vill säga att kvinnor som blir gravida inom ett år och nio månader efter att det tidigare barnet fötts inte ska få behålla samma ersättning för föräldraledigheten som tidigare.

 

Vill att 80 procent av föräldraledigheten ska tas ut innan barnet fyller tre år.

 

Liberalerna

Vill att föräldraförsäkringen främst ska vara vikt för barnets två första år.

 

Vill att föräldern ska få ersättning för hela sin lön om den är hemma med barnet kortare tid, och lägre ersättning om föräldern är hemma med barnet under en längre tid.

 

Moderaterna

Vill se över frågan om att låta fler än barnets föräldrar och bonusföräldrar vara föräldralediga med barnet*

 

Att nyanlända behöver arbeta eller ha permanent uppehållstillstånd för att ha rätt till föräldrapenning efter det att barnet har fyllt ett år.

 

Kristdemokraterna

Vill att alla föräldrapenningdagar ska kunna användas som dubbeldagar.

 

Vill avskaffa regeln om att tre månader är vikta för den ena föräldern (de sk. pappamånaderna).

 

Att föräldrar ska kunna överlåta dagar till närstående som exempelvis mor- och farföräldrar och andra ”närstående”.

 

Att förälderns SGI ska vara skyddad under barnets tre första år. (I dag är gränsen ett år).

 

Sverigedemokraterna

Vill avskaffa regeln om att tre månader är vikta för den ena föräldern (de sk. pappamånaderna).

 

Att föräldrar ska kunna överlåta dagar till närstående som exempelvis mor- och farföräldrar och andra ”närstående”.

 

Vill avskaffa flerbarnstillägget. Istället vill partiet att familjer med flera barn ska ett skatteavdrag på inkomst av tjänst, a-kassa eller föräldrapenning.

 

Förslaget står inte i partiprogrammet utan presenteras av socialförsäkringsminister Anna Tenje i intervjun med mama.

mama bevakar den ekonomiska krisen

Barnfamiljer är den grupp som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen.

Under våren bevakar vi hur mammor och barn påverkas.

Vi skriver om allt från prisökningarna på blöjor till att tipsa om smarta sätt att spara pengar och energi.

Vi frågar makthavare hur de vill underlätta för oss mammor i dessa tuffa tider, men vi delar också med oss av idéer på billiga utflyktsmål att besöka under semestern.

 

Har du tips på vad vi borde skriva om, eller vill du dela med dig av din historia? Maila oss på: redaktionen@mama.nu

 

LÄS MER: Svaret om barnbidraget: Utesluter ingenting

LÄS MER: Så vill vi göra skillnad för Sveriges mammor” – partiledarnas löften