Kan du HLR på barn. Eller vet du vad su ska göra om ett barn sätter i halsen?

Lisa, 39: "Tack vare kursen i HLR kunde jag hjälpa mitt barn"

HLR på barn – hur gör man egentligen om olyckan är framme? Många föräldrars största skräck är att deras barn ska sätta i halsen och därmed bli medvetslösa. Här förklarar akutsjuksköterskan hur du ska göra.

HLR – när ett barn sätter i halsen

Hur skulle du reagera om du träffade på ett livlöst barn? Eller om ditt eget plötsligt satte i halsen? Att kunna hjärt- och lungräddning, HLR, när man är förälder är en billig försäkring.

Camilla Thurell, 37, akutsjuksköterska och grundare av utbildningsföretaget Life in Mind, samt mamma till Hugo, 3,5, förklarar att om man bara vet vad man ska göra och agerar snabbt när ett barn sätter i halsen, går det oftast väldigt bra.

– Matbiten kommer oftast upp redan efter första ryggdunken, förklarar hon och utvecklar:

–  Jag försöker undvika att säga att viss mat är farligare än annan när barnen är små, vilket många gärna frågar om, för om vi börjar varna för exempelvis äpple kommer våra barn inte få äta äpple förrän de flyttar hemifrån. Det viktigaste tycker jag är att sitta sitta ner och vara tillsammans med sitt barn när det äter.

Camilla Thurell är grundare av företaget Life in mind som erbjuder kurser i HLR. Foto: Elin Nylund

Lugnande ord, men OM en legobit eller en tugga korv fastnar ändå – hur ska man göra?

– Det viktigaste att känna till är att om barnet blir helt tyst och inte får fram några ljud eller hosta alls, måste man agera direkt. Vid ett totalt luftvägsstopp får barnet inget syre till hjärnan och vi måste omedelbart få ut föremålet, förklarar Camilla.

– Det första man ska göra är att uppmana barnet att hosta. Kan barnet inte hosta lutar du det framåt och gör fem ryggdunk, det vill säga dunkar fem gånger hårt med öppen handflata mellan skulderbladen. Om föremålet inte kommit upp gör vi direkt fem stycken buktryck: Knyt ena näven och sätt den strax ovanför naveln, sätt den andra handen runt den knutna näven och tryck inåt och uppåt, fem gånger. Barnet ska hänga framåt, över dina armar, beskriver Camilla men förklarar att proceduren ser lite annorlunda ut om barnet är under ett år:

– Då gör man istället fem stycken brösttryck: Håll två fingrar mellan bröstvårtorna, på bröstbenet, och tryck nedåt.

En person som varit med om att hennes son satt i halsen är mamas bloggare Lisa Knivlisa Eriksson, 39. När hennes yngste son Harry, 4,5, var tre år fastnade en bit mat.

 Jag såg direkt att han satte i halsen, men han såg mest superförvånad ut. Jag hade precis gått en HLR-kurs och visste exakt vad jag skulle göra och gjorde det på en sekund. Jag la honom över knäna och dunkade hårt i ryggen. Då lossnade biten och han började kräkas. Men sedan fastnade den igen, och igen.

Knivlisa med sönerna Harry och Sixten.

Lisa upprepade ryggdunksproceduren flera gånger, samtidigt som hennes man ringde ambulans. När den kom fram hade allt löst sig men familjen följde med till sjukhuset ändå för att kolla att allt var bra med Harry.

– Jag trodde innan att jag i en sådan situation skulle få panik och agera värdelöst men det var som att något utomkroppsligt tog över, säger Lisa.

I värsta fall – gör HLR

Att luftvägsstopp hos barn leder till medvetslöshet och hjärtstopp är mycket ovanligt ifall vi vet hur vi ska agera – och gör det snabbt. Skulle det ändå hända att barnet inte får upp föremålet och blir medvetslöst är det viktigt att veta att det är hjärt- och lungräddning, HLR, vi måste starta (se film nedan).

Det allra viktigaste, enligt Camilla, är dock alltid att göra något. Det är alltid värre att inte göra något och bara vänta på hjälp, eftersom det handlar om minuter om ett barn inte andas.

– Gå en kurs i HLR så att du får chans att träna praktiskt, det är ofta det som gör skillnad i en akut situation, säger hon, och får medhåll av Knivlisa:

– Jag är supertacksam att jag gått en kurs innan, det borde alla göra, säger hon.

Om du hittar ett livlöst barn – kontrollera detta: 

1. Kontrollera ifall barnet är vaket genom att ruska, ropa, nyp det och klappa på kinden.

2. Kontrollera om barnet andas: Lägg två fingrar på hakspetsen, dra huvudet bakåt och lägg ditt öra mot barnets näsa och mun.  Titta, lyssna och känn om du uppfattar någon andning.

3. Om barnet inte är vaket och inte andas, starta HLR (se film nedan).

Om ett barn har satt i halsen

Vid totalt luftvägsstopp, det vill säga barnet är helt tyst:

1. Uppmana barnet att hosta.

2. Gör fem ryggdunkar.

3. Gör fem buktryck om barnet är över ett år, alternativt fem brösttryck om barnet är under ett år.

4. Om föremålet inte har kommit upp: Upprepa ovan tills föremålet kommer upp. Skulle barnet bli medvetslöst – starta HLR (se film nedan).

I videon visar Camilla Thurell hur man gör hjärt- och lungräddning, HLR, på barn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!