Lilla tvillingskolan

Att få tvillingar, hur är det egentligen? Dubbel glädje och dubbelt så mycket jobb – eller? Tvilling­föräldrar delar med sig av sina bästa tips.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

För att lättare komma in i vardagen som nybliven tvillingförälder finns en massa praktiska tips att ta till. Vi lät Mari Henziger på Svenska Tvillingklubben och några erfarna tvillingföräldrar berätta hur de fick en enklare tillvaro.

Fakta om tvillingar

I Sverige föds knappt 3 000 tvillingar per år.

Det föds ungefär lika många flickor som pojkar.

Ungefär 30 procent är enäggstvillingar och 70 procent tvåäggstvillingar.

En- eller tvåäggstvillingar fastställs enklast genom att föräldrarna tar ett vävnadsprov från insidan av barnens mun.

Tvillingpappan eller barnets andra förälder får 10 extra dagar i samband med födseln, alltså totalt 20.

Föräldrapenningen utökas med 180 dagar: 90 dagar med ersättning enligt SGI och 90 dagar enligt lägstanivån. Totalt får föräldrarna alltså dela på 660 dagar.

Amma tvillingar

Amningen är en central fråga i början. De allra flesta tvillingmammor vill amma sina barn. När amningen fungerar är det både praktiskt och smidigt. Men att amma två barn kan vara lite extra besvärligt och ta tid att lära sig.

En stor fördel är om man lär sig att amma båda barnen samtidigt.

– Jag ville verkligen dubbelamma, säger Anneli, mamma till Ebba och Fideli. Framför allt för att inte matningen skulle ta för lång tid. Jag vägrade att lämna BB innan den fungerade! På BB visade de olika amningsställningar, hur man lägger till båda barnen själv och hur man använder amningskudde.

Dubbelamning påverkar mjölkproduktionen positivt. Dessutom hjälps barnen åt att starta utdrivningsreflexen, vilket är bra om en av dem suger lite sämre.

Låt barnen byta bröst mellan amningstillfällena. Ett gem i behåbandet eller ett armband blir en påminnelse om vilket barn som fick vilket bröst senast.

Om dubbelamningen inte fungerar kan man pröva att amma ett barn i taget. Eller amma ett barn medan det andra får ersättning. Vid nästa mål byter man.

Även när man använder bröstpump är det bra att göra det på båda brösten samtidigt. Det gynnar mjölkproduktionen.

Det kan ta tid innan amningen är fullt etablerad. Då kan tvillingarna behöva tillägg. Om det går, är det bra att ge ersättningen med kopp för att inte störa amningen.

Många tvillingföräldrar fyller på sista amningen före sänggåendet med ersättning för att få barnen riktigt mätta. Då kan de själva få en längre stunds välbehövlig sammanhängande sömn. Om amningen strular, kanske ”hobbyamning” är ett alternativ. Det vill säga att låta amningen vara tröst och mys när mamma och barn har lust. Andra väljer att sluta helt efter en tid.

Sömnen – så funkar det med tvillingar

Det är vanligt att låta barnen dela spjälsäng den första tiden. Först bredvid varandra och senare skavfötters. När de börjar störa var­andra kanske det är dags att lägga dem i varsin säng, i samma rum.

– För oss var det oerhört viktigt att samköra barnen, berättar Anneli. Därför har vi alltid lagt dem och tagit upp dem samtidigt. Mitt bästa sömntips är att låta barnen sova mycket ute. Efter en promenad har barnen fått sova kvar i vagnen på altanen. Om en av dem har vaknat till har jag gungat lite tills hon somnat om.

Nattetid är det svårt för en förälder att ensam ta hand om två barn om de vaknar ofta. Då måste föräldrarna, om ni är två, hjälpas åt.

Barn som får ersättning kan föräldrarna ta hand om varannan gång. Eller dela natten vid ett visst klockslag. Eller kanske ta hand om varsitt barn.

Det kan även vara praktiskt med en färdigbäddad extrasäng i ett annat rum. Då slipper man börja bädda mitt i natten om någon vill sova ostört.

Om natten varit extra besvärlig kanske en vän eller släkting kan gå en promenad med barnen så att föräldrarna kan få några timmars sömn.

– Vi har varit stenhårda med rutiner, säger Linda Sophie, mamma till Filip och Emil. Utan dem hade vi aldrig klarat oss.

– Känslan av tidsbrist och otillräcklighet finns hos många tvillingföräldrar, berättar Mari Henziger på Svenska Tvillingklubben. Trygga rutiner för mat, sömn och skötsel kan hjälpa till att få ordning på tillvaron. Det kan ta 2–3 månader att etablera vettiga rutiner.

Hon råder föräldrarna att alltid låta barnen äta samtidigt, oavsett om det gäller amning, flaskmatning eller vanlig mat.

– Detsamma gäller för barnens sömn, fortsätter hon. Försök få dem att sova och vara vakna någorlunda samtidigt. Då får föräldrarna några timmars lugn och ro emellanåt. Men var beredda på en berg- och dalbana. När något inträffar i barnens liv, som tandsprickning, förkylningar eller liknande rubbas rutinerna och man tappar kanske fotfästet för ett tag. Då kan man behöva kämpa lite extra för att hitta tillbaka till fungerande rutiner.

 Rymlig skötväska

En bra tvillingvagn och en amningskudde avsedd för tvillingar underlättar vardagen. Och dubbla uppsättningar babysitter.

– Vi tog med oss våra överallt även när vi åkte hem till släkt och vänner, berättar Hanna, mamma till Liam och Milla. Vi valde en modell som är lättgungad, har många lägen och kan fällas ihop.

En extrastor skötväska är också bra att ha. Med plats för många blöjor, ett storpack skötservetter, klädombyten för två och eventuellt flaskor och ersättning.

När barnen blir större kan en eller flera bumbostolar göra dem nöjdare med tillvaron.

– Jag köpte många likadana leksaker i början, eftersom Liam och Milla alltid ville ha samma grej, berättar Hanna. Nu när de har blivit större behövs det inte längre.

 Skapa ”avlastningsstationer”

Vid blöjbyten tar många föräldrar med sig båda barnen till skötplatsen för att ha uppsikt. Det barnet som inte blir bytt på kan ligga på golvet, sitta i en babysitter eller i en hög barnstol. När barnen blir större kan det vara bra att byta blöja på golvet, så att man även har koll på det andra barnet.

Eftersom mycket tid tillbringas på golvet är det praktiskt att göra i ordning några ”avlastningsstationer” hemma. En stor filt (där båda barnen ryms) med några leksaker kan finnas både i köket och vardagsrummet, så att man lätt flyttar med sig barnen. I ett annat rum kan man kanske ha ett babygym.

Golvet är också ett bra ställe att vara på om båda barnen behöver tröst samtidigt.

Vid 4–6 månaders ålder brukar det vara dags att börja med smakportioner. I början är det många som matar barnen från samma tallrik. När de visar intresse för att äta själva är det dags att låta dem få egen tallrik och sked.

– I början underlättar det oerhört om båda föräldrarna hjälps åt vid bad, säger Linda Sophie. När barnen blivit större kan man klara det själv.

 Barnsäkerhet med tvillingar

Barnsäkerhet är särskilt viktigt för tvilling­föräldrar. När man är upptagen av det ena barnet är det lätt för det andra att göra något farligt. Dessutom lär sig barnen tidigt att hjälpas åt när de utforskar hemmet.

Mari Henziger betonar vikten av att alltid ligga steget före och att utnyttja de säkerhetsprodukter som finns, exempelvis grindar, tippskydd, spärrar och hörnskydd.

En del tvillingföräldrar använder lekhage när de till exempel lagar mat. Ett annat alternativ är att ha en resesäng med mjuka sidor som lätt kan flyttas runt.

– Vi utnyttjade många av lägenhetens naturliga stopp och spärrade vägen för barnen, berättar Hanna. Vi ställde vagnen i en dörröppning och en del av vardagsrummet spärrade vi av med en soffpuff.

När barnen lärt sig gå och inte vill sitta still i vagnen använder en del tvillingföräldrar sele med förlängningsband för att göra promenaden säkrare.

– Jag tyckte det kändes konstigt att ha sele på barnen, berättar Anneli. Men när vi lastade barnen i och ur bilen på livliga parkeringar använde jag handledsband på dem. Det kändes säkert och bra!

3 klassiska tvillingfrågor

Alla tvillingföräldrar vi har talat med berättar om en stor nyfikenhet från omgivningen. När de kommer med den stora vagnen möts de ofta av tre vanliga (och högst privata) frågor:

Är det enäggs- eller tvåäggstvillingar?

Är de äkta?

Är det inte jobbigt?

Tittut!

 Egna individer

Det är viktigt att hjälpa tvillingarna att utvecklas till egna individer.

– Här finns mycket att tänka på, säger Mari Henziger. Barnens namn bör till exempel vara helt olika. Om barnen är utseendemässigt lika och dessutom har liknande namn kan det vara förvirrande för omgivningen. Det är också viktigt att varje barn får stunder av egen tid med någon av föräldrarna. Det kan vara lite lek eller att ensam få följa med på en liten promenad eller till affären.

– Många tvillingföräldrar tycker att det är gulligt och roligt att klä barnen lika när de är små, fortsätter Mari Henziger. Men när barnen blir större och mer medvetna bör man klä dem olika för att hjälpa dem att bli olika individer.

Hanna, själv tvilling, sätter aldrig på Liam och Milla likadana kläder.

– Jag tyckte att det var hemskt att ha likadana kläder som min bror när jag växte upp, säger hon.

Det är också viktigt att barnens omgivning är medveten om hur viktigt det är att behandla barnen som individer, att till exempel aldrig tilltala dem som ”tvillingarna”.

 Mikaela, mamma till Gabriel och Nathalie, menar att omgivningen inte alltid tänker på att det faktiskt är två barn.

– Ibland får de ett gemensamt bjudningskort till kalas! Då blir de jättebesvikna. Eller när de får vykort eller födelsedagskort får de också bara ett att dela på. Det irriterar mig lite, faktiskt!

 För tidigt födda

De flesta tvillingar föds i graviditetsvecka 36–37. Men många föds tidigare än så. Då kan de behöva tillbringa en tid på en neonatalavdelning.

Ibland behöver barnen bara lite hjälp att hålla värmen. Är de mycket för tidigt födda kan de behöva ligga i kuvös och kanske sondmatas.

– Var med så mycket som möjligt, tipsar Mikaela, vars barn föddes sju veckor för tidigt. Delta i skötseln. Om ni får, ha dem hos er så mycket som möjligt. Prova också att lägga dem till bröstet. Även om de inte orkar äta en hel måltid ännu kan de öva sig.

För att stimulera mjölkproduktionen är det bra att pumpa regelbundet, helst lika ofta som barnen skulle ha sugit, ungefär var tredje timme, dygnet runt. Om det fungerar, är det bra att dubbelpumpa.

Har barnen syskon är det viktigt att föräldrarna också hinner med att uppmärksamma det äldre barnet Det kan vara en stunds egen tid med den ena föräldern då man leker, läser en saga eller går ut en sväng.

Det är bra om föräldrarna tar sig tid att prata med det äldre syskonet om hur man har det hemma. Att tvillingarna tar mycket tid just nu, men att man älskar och finns där för alla. Mikaela menar att förskolan också spelar en viktig roll. Här får det stora barnet komma hemifrån en stund och får utrymme och tid att utvecklas med kompisarna.

Ett äldre syskon kanske kan få vara uppe en liten extra stund på kvällen ibland, för att känna sig uppmärksammad och utvald.

 Viktigt vara tillsammans

När barnen börjar i förskolan är det ofta viktigt för dem att vara tillsammans. När de känner sig trygga kan det vara bra om de får äta vid olika bord, delas i olika grupper och uppmanas att leka med egna kompisar. Det hjälper och stimulerar barnen att utvecklas till egna individer.

Som förälder bör man tänka på att göra det lätt för personalen och de andra barnen att skilja tvillingarna åt. Det kan göras med olika kläder, overaller och frisyrer.

Många tvillingföräldrar oroar sig för om personalen verkligen ”ser” båda barnen och deras olika behov. Det kan man tala med personalen om redan vid inskolningen. Ett tips är att be personalen läsa några av de böcker som finns om tvillingar.

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!