Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lär barnen att cykla - 7 tips!

Glöm stödhjulen - låt första cykeln vara en springcykel i stället! mama bjuder på 7 tips när det är dags att lära barnen att cykla.

Åsa Brolin

1. Skaffa en cykel. Kolla på Blocket eller Tradera, kanske finns det en bättre begagnad i närheten? Det blir dyrt att köpa nya cyklar varje år och barnen växer snabbt ur dem. 2. Skaffa en hjälm. Den får inte sitta för löst, då gör den inte jobbet. För barn upp till sju år rekommenderas en hjälm med grönt spänne som löser ut om barnet fastnar (på grund av strypningsrisken). Varning: Var försiktig när du spänner åt bandet under hakan, huden kläms lätt emellan – aaaj!

3. Skippa stödhjul och stång.Det traditionella sättet att lära barn cykla är att de först kör runt, runt med stödhjul. Nästa steg är att du springer efter dem med händerna på pakethållaren, eller håller i en stång som skruvas fast i cykeln (och skonar din rygg). Processen går ofta fortare med en så kallad balanscykel/springcykel, som saknar pedaler – barnet har fötterna i marken och hittar på så sätt sin egen balans. Värt att prova!

4. Öva på att bromsa. Barn får lätt upp farten men missar hur man bromsar; i stället kör de av vägen ner i diket eller kraschar rakt in i närmaste vägg. Lär dem stanna lugnt.

5. Kitta upp med plåster. Knän och handflator kommer att ta stryk. Det kommer att fallas, skrikas och gråtas. There will be blood.

6. Häng på en korg. Mysigt på utflykten med en egen liten cykelkorg att lägga sina gosedjur, några bullar och stensamlingen i. 

7. Var hård! 

 

Låt absolut inte barnet cykla på trafikerade vägar även om han/hon cyklar hur bra som helst. Barn under 10–12 år glömmer att titta åt båda hållen, spontansvänger rakt ut i gatan som hjulförsedda missiler och har dålig avståndsbedömning. Det är ditt jobb att stoppa dem.