Kommuner struntar i att besiktiga lekplatser – kan orsaka svåra olyckor

Enligt en granskning av SR:s Ekot slarvar mer än vad tionde kommun med att besiktiga offentliga lekplatser – något som kan få allvarliga konsekvenser.

Att hänga i lekpark brukar vara betydligt mer populärt hos kidsen än hos föräldrarna – av uppenbara skäl. Men bortsett från tristessen hos vuxna är många föräldrar oroliga att barnen ska skada sig. Nu visar en granskning som SR:s Ekot gjort att flera kommuner runt om i Sverige inte utför årliga besiktningar av lekplatserna, vilket kan orsaka svåra olyckor.

– Om man har en gungställning som är rutten så kan det innebära så allvarliga risker som dödsfall, säger Anna Strandberg som är konsumentverkets expert på lekplatssäkerhet, till Ekot.

Enligt granskningen saknar var tionde kommun besiktningsprotokoll för det senaste året.

Årligen leder olyckor på lekplatser till att 18 000 barn behöver uppsöka akutsjukvård. Enligt Anna Strandberg på Konsumentverket är det dock inte bara det att kommunerna struntar i att besiktiga lekplatserna som är problemet – utan att man även struntar i att åtgärda fel som rapporterats.

– När vi har gjort kontroller bakåt så har man känt till felen men inte lagt några pengar på att åtgärda bristerna, säger hon till Ekot.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!