Kan jag börja jobba?

Är det dåligt att bytas av som föräldralediga när dottern är 6 månader? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kan jag börja jobba?

Min dotter är fem månader och jag har precis fått mitt drömjobb. Innan jag blev föräldraledig har jag länge varit arbetslös. Min man är en underbar pappa, men har jobbat heltid sedan hon föddes. Nu har vi två pratat om att han ska ta ut föräldraledighet från det att hon är sex månader.

Är det bra eller dåligt? Kan det påverka min och hennes relation? Jag vill ju vara med henne hela tiden, hon är det bästa som hänt mig, men samtidigt har jag sökt jobb i snart tre år utan att få napp...

Fias mamma

Svar

Min övertygelse är att ju fler personer ett barn har omkring sig, som älskar barnet och som barnet älskar, desto bättre. För ett litet barn är kärlek tid, närhet och att ha någon som förstår eller försöker förstå barnet nära sig är det allra viktigaste.

Om du börjar jobba efter ett halvår hemma, kommer er dotter att lära sig att det finns en person till, som bryr sig lika mycket om henne som du gör. Och du finns ju kvar! Till en början kommer du att vara med henne hela tiden, då du inte är på jobbet. Då du kommit hem så kommer du bära henne, pussa och krama henne, skratta och gråta med henne, och antagligen sova tillsammans med eller nära henne; allt detta som gör att hon vet att du finns kvar.

Dessutom får hon ju allt detta av pappa också, under dagarna. Och kanske kan pappa och dotter komma och äta lunch med dig till en början, så att ni får träffas en stund mitt på dagen?

Så om du beslutar dig för att ta jobbet tror jag att det kommer gå bra, både för henne och för er. Men hon kommer troligen att reagera på bytet. Hon blir kanske gnälligare och vaknar oftare under natten. Men sådana reaktioner är inte farliga. De säger bara att hon märker att det skett en förändring och att hon saknar dig. Och konstigt vore det väl annars, eller hur?

Framför allt tycker jag du ska gå på din magkänsla. Om du mest tror att det kommer att gå bra, så gör det säkert det. Om du däremot känner mycket stark oro eller tvekan, så kanske du ska avstå.

Men du kan också pröva. Se vad som händer både med din dotter, dig och pappa om du börjar jobba. Skulle det bli jobbigt så har du i alla fall försökt.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!