Hur påverkar en flytt vår son?

Föräldrarna vill flytta till en annan stad, men sonen trivs så bra på förskolan och med sina kompisar. Hur kommer det att gå? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén ger råd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur påverkar en flytt vår son?

Vi har två underbara pojkar på 2 och 4 år. Vi bor nu i Stockholm, men har beslutat oss för att flytta till Örebro, bland annat för att komma närmare familjen och för att bo i ett naturnära och barnvänligt område.

Min äldste son har alltid haft problem med att trivas på sitt dagis. Till en början hade han svårt att komma in i gruppen och vi har tillsammans med förskolepersonalen jobbat en hel del för att han ska känna sig trygg. Nu fungerar det i princip problemfritt och han har blivit kompis med flera killar i gruppen. Till saken hör också att han vid 2 års ålder drabbades av barnreumatism, som nu visserligen är stabil, men han medicinerar fortfarande.

Det känns som att hans liv har varit kantat av påfrestningar och jag känner mig nu orolig inför flytten till en annan stad. Han är glad, energisk, pigg och det känns som att han har en grundtrygghet, men hur kommer flytten att påverka honom?

Min man och jag är mycket positiva till flytten, men mitt hjärta blir tungt och oron finns i bakhuvudet – hur ska det bli för vår 4-åring?

MA

Svar från Malin Alfvén:

Är det inte fantastiskt att er son är så glad, pigg och trygg trots att han har varit med om en hel del svårigheter i sitt korta liv.

Men jag tänker att han kanske också är så här glad och trygg delvis beroende på att han har varit med om det svåra. För vad han fått av er, förutom gränslöst mycket kärlek, är en tro på att när man har det svårt i livet, så kan man också lösa svårigheterna: Han var sjuk och blev frisk och han hade det svårt på dagis och det blev bra.

Att gå igenom sådana här svårigheter gör oss människor starkare, tryggare och gladare, då vi väl kommit igenom dem.

De här erfarenheterna kommer han ta med sig till sitt nya liv i Örebro och till sitt nya dagis.

Kanske kommer han ibland att sörja sitt gamla liv men det kommer ni också göra ibland. Och även sorg ingår i att vara människa. Vi är gjorda för att gå igenom sorg och svårigheter, och bäst blir det då vi har människor omkring oss som vi älskar och som älskar oss. Precis som er son har. Då klarar vi det mesta här i livet.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!