Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Camilla Thurell har utbildat tiotusentals föräldrar i hjärt- och lungräddning genom åren. Här visar hon dig hur du rent praktiskt hjälper ett barn som satt i halsen.Camilla Thurell har utbildat tiotusentals föräldrar i hjärt- och lungräddning genom åren. Här visar hon dig hur du rent praktiskt hjälper ett barn som satt i halsen.Camilla Thurell har utbildat tiotusentals föräldrar i hjärt- och lungräddning genom åren. Här visar hon dig hur du rent praktiskt hjälper ett barn som satt i halsen.
1 AV 2
HLR-instruktören om vad du som vuxen ska tänka på
2 AV 2
Camilla Thurell har utbildat tiotusentals föräldrar i hjärt- och lungräddning genom åren. Här visar hon dig hur du rent praktiskt hjälper ett barn som satt i halsen.
Foto: EXPRESSEN

HLR-experten: Så gör du om ditt barn sätter i halsen

Camilla Thurell har utbildat människor i hjärt- och lungräddning i mer än halva sitt liv.

I video-klippen här nedan lär hon dig hur du ska agera om ett barn sätter i halsen.

– Om barnet är helt tyst måste vi agera direkt, säger hon till mama.

Våren betyder högsäsong för godsaker och fest! Och visst är det lätt hänt att barnen sätter påskgodiset eller eidkonfekten i halsen mitt i allt lekande, busande och firande?

Tvåbarnsmamman och tidigare akutsjuksköterskan Camilla Thurell är grundare av utbildningsföretaget Life in Mind och har utbildat tiotusentals föräldrar i hjärt- och lungräddning. Att sitta ner och äta är en av hennes käpphästar för att förebygga att barn sätter i halsen.

”Det är jätteviktigt att våga ta i ”

Om olyckan väl skulle vara framme är det viktigt att agera snabbt. Och hårt!
– Det är jätteviktigt att våga ta i när man ska försöka få upp det som har fastnat i barnets hals, säger Camilla Thurell. Här nedanför finns hennes steg-för-steg-guide till hur du går till väga:

Hjärt- och lungräddning steg för steg – barn mellan 1 – 18 år

Steg 1: Säg till barnet att hosta. Försök behålla lugnet. Upprepa uppmaningen för att få barnet att hosta. Uppmuntra barnet under tiden.

Steg 2: Om börjar göra märkliga läten, eller om barnet blir helt tyst, har det fått totalt luftvägsstopp. Uppmuntra barnet att hosta en gång till.

 

Steg 3: Om barnet fortfarande inte hostar gör du fem ryggdunkar. Böj barnet framåt. Huvudet ska luta framåt. Slå med öppen handflata mellan barnets skulderblad. Ta i det hårdaste du kan! Se instruktioner i videoklippet.

 

Steg 4: Om det barnet satt i halsen inte har kommit ut gör du fem buktryck.

Ställ dig bakom barnet och sätt en knuten hand precis ovanför barnets navel. Lägg den andra handen runt din knutna hand. Barnet ska hänga i dina armar. Tryck inåt och uppåt fem gånger. Se instruktioner i videoklippet.

 

Steg 5: Om du fortfarande inte har fått upp föremålet upprepar du steg 3 och steg 4. Se instruktioner i videoklippet.

 

Steg 6: Om föremålet fortfarande inte har kommit ut kommer barnet bli medvetslöst. Det du måste göra då är att starta hjärt- och lungräddning.

Från ett år – så gör du om ett barn sätter i halsen:

Upp till ett år – så gör du om en bebis sätter i halsen:

Gå en HLR-kurs!

Hos HLR-rådet kan du söka bland certifierade HLR-utbildare från många olika företag som finns i hela landet. Här kan du också köpa godkänd övningsutrustning och utbildningsmaterial.

 

LÄS OCKSÅ: Logopeden om klökreflexen – att lära barn äta mat med bitar