Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vad ska du heta? Bäst att kolla namnlagen. Foto: Halfpoint / Istock

Så byter du efternamn och förnamn – allt du vill veta om nya namnlagen

Dags att välja namn på bebisen, har ni gift er och ska byta efternamn eller är du bara sugen på ett nytt namn? Vad kostar det i så fall? Och hur är det med mellannamn? Få koll på den nya lagen om personnamn som infördes den 1 juli 2017. mama har intervjuat Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Jenny Fagerlund

Det har länge funnits ett stort missnöje med den gamla personnamnslagen som bland annat innebar begränsningar för hur många gånger man fick byta namn och krångel med mellannamn.

Efter den första juli i år finns det däremot inga begränsningar för antal namnbyten, det är enklare att byta efternamn och det är inte längre möjligt att ha mellannamn.

Agneta Carlquist berättar att många blandar ihop mellannamnen med förnamnen. Heter man till exempel Sara Maria är båda namnen förnamn och ett av dem tilltalsnamn.

Ett mellannamn är ett efternamn som, innan den nya lagen trädde i kraft, lades till innan efternamnet vid till exempel giftermål. Det var med andra ord inte tillåtet att ha ett dubbelefternamn. Nu tas mellannamnet bort och man kan i stället välja att ha dubbelefternamn om man vill.

Vad innebär den nya lagen för dem som redan har ett mellannamn? Måste de ansöka om ett dubbelefternamn nu?
– Nej, det behöver man inte göra. Har man ett mellannamn får man behålla det. Men om man vill kan man ansöka om att lägga till mellannamnet som ett efternamn och få ett dubbelt efternamn.

Kan man verkligen byta förnamn hur många gånger man vill eller finns det en bortre gräns?
– Du kan byta namn hur många gånger som helst. Men varje gång du byter namn måste du även byta id-handlingar och det kan bli ganska krångligt och dyrt om man byter namn för ofta. Tänk även på att inte byta namn precis innan en resa så att du inte har fel passuppgifter.

Hur var det tidigare?
– Då fick man sitt namn som bebis och sedan, om man ville, kunde man byta förnamn en gång hos oss.

När det gäller efternamn är det också friare. Bland annat har de vanligaste efternamnen, de som bärs av fler än tvåtusen personer, tappat sitt namnskydd. Varje år uppdaterar Skatteverket listan på vilka efternamn som förlorat sitt namnskydd.

– Är man trött på sitt efternamn finns det en hel del att välja mellan, säger Agneta Carlquist.

Vilka är de andra stora skillnaderna med efternamnen?
– Tidigare fanns det en paragraf som sa att du fick byta till din mammas eller pappas efternamn hur många gånger som helst innan du fyllde arton år. Efter det fick du endast byta en gång om du till exempel gifte dig eller ville byta till någon av dina föräldrars efternamn.

– För att göra en annan förändring var man tvungen att vända sig till Patent och registreringsverket men även där fanns det begränsningar. Nu kan du byta efternamn flera gånger och även ha ett dubbelefternamn.

Vad är det som gäller om man gifter sig?
– Förut var alla tvungna att meddela vilket efternamn man ville ha, oavsett om man tänkte byta eller inte. Nu gör man bara en ändring om man tänker byta.

Enligt Agneta Carlquist ska alla ändringar som man vill göra med sitt namn anmälas till Skatteverket. Så om man till exempel har barn och gifter sig ändras inte barnens namn automatiskt även om man själv väljer att byta efternamn.

Likaså är det med nyfödda. Tidigare fick de sin mammas efternamn om man inte angav något annat. Nu måste en ansökan skickas in oavsett om föräldrarna har samma eller olika efternamn.

När det gäller skilsmässa måste man, som tidigare, skicka in en ansökan om man vill byta efternamn på sig själv eller barnen. Inget sker automatiskt.

Nya namnlagen

Från och med den 1 juli 2017 är Skatteverket den enda namnmyndigheten vilket innebär att de tar hand om alla namnbyten.

Så mycket kostar det att byta namn:

 Alla förnamnsändringar: 250 kr
Icke namnskyddade efternamn, nybildat efternamn med mera: 1800 kronor
Nyfödda barns namn eller vid byte till föräldrars eller make/makas efternamn: 0 kronor
 Här kan du läsa mer om vad som gäller: skatteverket.se/namn

Här hittar du ytterligare hundratals inspirerande namn – från franska till korta och ovanliga!
Unik lista: Här är de populäraste dopsångerna