Du får inte ge ditt barn namnet T-Rex, men hen kan gärna leka dinosaurie ändå! Foto: Istock

Här är namnen du INTE får ge ditt barn

Att ge sitt barn ett namn är inte det lättaste. Men för att korta ner listan över alternativen finns det i alla fall några namn du redan nu kan släppa helt. Skatteverket kommer helt enkelt inte att godkänna dem.

Hade du tänkt ge ditt barn namnet Prinsessan eller Pysen? Då får du nog tänka om, för hos Skatteverket tar namnvalet stopp. 

Även om många unika namn tillåts så finns det vissa regler som Skatteverket måste ta hänsyn till innan de godkänner namnförslaget. Kriterierna för att få ett namn godkänt är att det inte får väcka obehag för bäraren, väcka anstöt eller av annan anledning vara olämpligt som förnamn. 

Det kan till exempel handla om att namnet har en uppenbar efternamnskaraktär, är ett ortnamn eller ses mer som ett smeknamn än ett förnamn.

Tidigare har Skatteverket även nekat många att heta någon enstaka bokstav, eftersom de inte anser att det är ett tydligt förnamn. 

Men jag tror nog våra barn i slutändan kan tacka Skatteverket för att vissa namn aldrig förevigats på pass eller i klasslistor. Att heta Farmor skulle nog förvirra på de flesta släktkalas för att inte tala om när lille Tholle flyttar till Skåne och inser att namnet är ett etablerat dialektord för en korv med avföring. Även om T-Rex är ett roligt namn att kalla knodden där hemma är det nog inte lika kul när hen ska söka jobb i framtiden… 

Dessa namn får du inte ge ditt barn:

Lucifer

Tholle (ordet tolle är ett etablerat och allmänt känt skånskt dialektord som betyder en klump eller en korv med avföring.)

Pysen 

Anarkia 

Åby

Diaz 

Money Penny 

Rebel

Trollet

Papich

Prinsessan

Amiral

Snäckan

Kråka

Mysco

Tegnér

Pung

Think

Green

Jord

Knorren

Farmor

Pappa

Peculiar

Superfastjellyfish

T-Rex

Stormtass

Så ansöker du om namn till ditt barn

Vårdnadshavren ska inom tre månader från barnets födelse ansöka om för- och efternamn till bebisen. Barnet måste få minst ett förnamn och ett efternamn. 

 Ansökan sker på en blankett som Skatteverket skickar till vårdnadshavare inom en vecka efter att födseln har registerats i folkbokföringen. 

Att ansöka om namn till ditt barn är gratis. 

Har du fött barn utomlands kan andra regler gälla.

 

Källa: Skatteverket

 Det finns dock en uppsjö av unika namn som är godkända att ge sitt barn. Här finns hundratals namn att inspireras av!
Unik lista: Här är de populäraste dopsångerna