Fredrik Petrisson Nilsson med mamma Helena. Foto: All rights reserved www.mianima.se

Fredrik, 8, besegrade cancern

Fredrik, 8, hade inte urinvägsinfektion. Han hade en fem mansnävar stor cancertumör i magen. I dag är han färdig­behandlad och drömmer om att bli pilot.
Anna Laestadius Larsson

Helena Nilsson, 46, var i Las Vegas på andra sidan Atlanten då hon väcktes av det där samtalet ingen förälder vill få: ”Du måste komma hem, de har hittat en knuta i din son Fredriks mage.”– Jag får fortfarande en klump i halsen när jag minns skräcken.

Tre timmar senare satt Helena på flyget hem. Pappa Anders hade tagit Fredrik, som hade ont i magen, till sjukhuset för vad han trodde var urinvägsinfektion. Knutan som läkarna hittade i Fredriks mage var stor som fem mansnävar.– Anledningen till att man upptäckte den så sent var att den satt just i magen, det fanns så mycket plats för den att växa där. Den hade trängt undan alla andra organ, inte konstigt att han hade så ont, säger Helena.

Fredrik hade embryonalt rhabdomyosarkom, en cancerform som är överrepresenterad bland pojkar i fem-, sexårsåldern. Han fick cellgifter, opererades, fick cellgifter, strålades och fick cellgifter igen.

Nu, drygt två år efter diagnosen, mår han bra och går i skolan som alla andra åttaåringar. Enda biverkningen efter alla behandlingar är några tarmfickor som gör att han lätt blir förstoppad. Han gillar BMX-cykling, har precis fått en ny hoj, och crossåkning. Och han drömmer om att bli pilot. Fredrik kan nämligen redan flyga. I alla fall i teorin.– Det finns ett flygmuseum här i Ängelholm där hans pappa hjälper till ideellt. De gamla piloterna där har tagit sig an Fredde och låter honom träna i flygsimulatorn.

Fredrik är färdigbehandlad men kommer att gå på kontroller en gång i halvåret tills han fyller 18. 

 

– Det känns så overkligt att vi har gått igenom all den här smärtan. Samtidigt, när jag tittar på bilderna som Karolina tog för ett år sedan, så känner jag stor glädje inför livet, säger mamma Helena.

Fotnot: Fotografen Juliana Wiklund utnämndes till årets hjälte-mama 2012 för sitt arbete med projektet Essence vitae, där fotografer åker ­landet runt och ­ideellt fotograferar ­­småbarnsfamiljer där en av ­familjemedlemmarna drabbats av en livshotande sjukdom – i tron om att det finns en styrka i ­kärleksfulla och glada bilder. mama kommer att visa flera av bilderna från projektet under det här året och för varje publicering skänker vi pengar till Essence vitaes insamling.