Vad är bäst för barnet – att den som är föräldraledig skolar in på förskolan eller att föräldrarna tar varsin vecka?

Vem ska skola in barnet?

Vem ska ta inskolningen på förskolan? Är det föräldralediga pappan eller ska föräldrarna ta en vecka var? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Vem ska ta inskolningen?

Snart börjar jag jobba och pappan tar över föräldraledigheten. Efter ett drygt halvår är det dags för vår son (då 16 månader) att börja i förskolan.

Vem ska ta inskolningen av oss? Det faller sig väl mest naturligt att det är pappan, men om jag får vara lite egoistisk så känner jag att jag också vill vara med på ett hörn. Inskolningen är ju en så viktig del i sonens liv som jag inte vill missa.

Vi har pratat om att pappan ska ta första veckan och jag den andra, men jag vill inte riskera att det blir som att "börja om" för vår sons del. Jag vill att det ska bli så bra som möjligt för honom. Om det innebär att jag inte är med om inskolningen så får det vara så.

Hur ska vi göra?

En mamma som vill vara delaktig 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: God idé att dela

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Att du vill vara delaktig låter snarare omtänksamt än egoistiskt. Jag kan inte se att det skulle vara som att börja om inskolningen. Alla barn med två föräldrar behöver vänja sig vid att lämnas och hämtas av båda. Den enda invändning jag kan se är om er son har svårare att skiljas från en av er. Då kan det vara mer praktiskt att inskolningen sköts av den andra. Men det vet ni i så fall med er när inskolningen närmar sig.

Annars låter det som en god idé att dela på den. Det är inte alltid så att man som förälder får jättemycket insyn i verksamheten under inskolningen, det beror på hur förskolan lägger upp den. Men genom att delta får man förstås insyn i hur ens barn reagerar och verkar ha det, och det är ju nog så viktigt.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.