Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Låser det sig kring det här med nakenheten är mitt tips att använda humor”, skriver barnpsykolog Malin Bergström.
”Låser det sig kring det här med nakenheten är mitt tips att använda humor”, skriver barnpsykolog Malin Bergström.
”Låser det sig kring det här med nakenheten är mitt tips att använda humor”, skriver barnpsykolog Malin Bergström.
”Låser det sig kring det här med nakenheten är mitt tips att använda humor”, skriver barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Shutterstock

Vårt barnbarn vill vara naken – vad ska vi göra?

Hur ska vi säga till vårt barnbarn att inte vara naken när vi är på besök? Barnpsykolog Malin Bergström ger råd till en fundersam farmor.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

8-åriga barnbarnet vill vara naken

Hej,

Jag är farmor till en flicka som är snart 8 år. Vi bor på olika håll och träffas inte så ofta. Ända sedan hon var liten har hon tyckt om att vara naken. När vi farföräldrar besöker dem är hon ofta helt naken, särskilt på kvällen. Det hjälper inte alls att säga: ”Ta på kläder, det är inte bra att vara naken” och liknande. Vad ska vi säga?

Tack så mycket på förhand! Farmor

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Att hänvisa till egna känslor brukar ge förståelse”

Hej farmor! Att barn inte lyssnar när man säger till dem kan förstås bero på en massa saker. Om man jämför med en tidigare generation (som när du hade småbarn) så tror jag att barn idag, generellt sett, kan vara mindre benägna att lyda tillsägelser. Barnuppfostran förändras ju ständigt för att barnen ska skolas in i just det samhälle som kommer att bli deras. Att huka för övermakten, lyda och att foga sig är egenskaper som inte verkar särskilt önskvärda i morgondagens samhälle. Istället fostrar dagens småbarnsföräldrar snarare människor som står upp för sig själva, lyssnar inåt, tar plats och kan hävda sin rätt. Om jag hårdrar det lite. Också samspelet mellan generationerna är annorlunda. Om man som äldre tidigare kunde räkna med att bli lyssnad till i kraft av sin erfarenhet behöver man snarare förtjäna den respekten av dagens barn. Jag tror det kan vara en konsekvens av att barn nu tidigt lär sig att förhandla, blir sedda som ömsesidiga varelser i sin egen rätt och som kräver respekt på samma boliner som vuxna.

Kanske är detta självklart för dig, farmor? Häng kvar i så fall så ska jag försöka mig på andra möjliga råd. Men jag skriver om detta eftersom en möjlig tanke är att dina svårigheter att nå fram till barnbarnet handlar om en sådan här krock i förväntningar generationer emellan. Kanske skulle det kunna vara så att ditt barnbarn förväntar sig resonerande samtal där ni kan komma överens snarare än åtsägelser? I så fall kan du pröva att ändra taktik och öppna upp för samtal istället för att säga åt. När hon börjar dra av sig strumporna och tröjan när ni leker kan du till exempel fråga varför hon tycker det är så skönt att slippa kläderna. Kanske drar du av dig strumporna själv och frågar hur hon skulle tycka det var om du också gick utan tröja. 

Att skoja på sin egen bekostnad brukar vara extra effektivt och kan lösa upp de mest envisa knutar

Kanske kan ni sen, lite sömlöst, komma in på hur hennes nakenhet påverkar dig. Att hänvisa till egna känslor brukar ge förståelse, både från barn och vuxna. Kanske gör det dig generad och lite obekväm? Gör det svårare att krama och gosa med henne? Det kan vara ett sätt att få henne att lyssna och att, av omsorg om dig, behålla kläderna på.

En annan möjlig anledning till att ditt barnbarn inte lyssnar kan vara att hon inte upplever relationen till dig som tillräckligt nära och tillitsfull, som att du liksom inte förtjänat hennes anpassning. Eftersom ni inte ses så ofta är det kanske möjligt? Om du tror att det kan stämma (och känner att ni inte är riktigt nära) så kan det då vara idé att lägga krut på lek, förtroliga samtal och härlig kontakt på hennes villkor för att på så sätt liksom lägga grunden för att hon så småningom ska lyssna. 

Ett annat sätt, farmor, är att locka med en mysig saga eller ett roligt spel ni ska spela när hon satt på sig något. Passa bara så ni inte hamnar i maktkamp utan gör det till något roligt. En annan väg kan vara att tillsammans köpa världens mjukaste och skönaste hemmakläder som hon kan ha när du är på besök. 

Avslutningsvis finns en annan väg att gå – att ta seden dit du kommer och acceptera hennes nakenhet. Vad säger barnbarnets föräldrar om nakenheten? Tycker de att den är självklar? Kanske kan de bidra med ledtrådar både till varför lillflickan vill vara naken och till bästa sättet att få henne att lyssna. Föräldrar lirkar med sina ungar hela dagarna så de vet kanske vilka knep som brukar falla i god jord. 

Låser det sig kring det här med nakenheten är mitt tips att använda humor. Att skoja på sin egen bekostnad brukar vara extra effektivt och kan lösa upp de mest envisa knutar. Kom också ihåg, farmor, att det är du som vuxen som har förmåga att ändra ditt tilltal och lirka med ditt barnbarn. Genom att pröva dig fram, lirka och använda humor så kan ni få riktigt roligt ihop på kuppen!

Hälsningar Malin

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till: fragamalin@vf.bonnier.se

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.