Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Vårt barn slår oss – vad ska vi göra?

Vår son är drygt 2,5 år. Jag vet inte hur jag ska bemöta honom när han slår mig eller sin pappa. Har du något råd? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vår son är drygt 2,5 år. Jag vet inte hur jag ska bemöta honom när han slår mig eller sin pappa.

Vår son är väldigt känslig av sig, och jag vill inte skada hans självkänsla. När han slår oss är det oftast för att han inte får som han vill. Jag vill tro att det mer sker av impuls och inte är illa menat, men jag vet inte säkert.

Jag brukar inte bli arg utan mer bara säga: ”Aj, man får ju inte slåss. Varför kände du att du behövde slå mig?”. Ibland frågar jag om han vill säga förlåt. Jag får aldrig något svar utan oftast blir han ledsen och börjar gråta.

Frida

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Din inställning, att er son egentligen vill väl, är den finaste man kan ha! Inget bär barn lika bra som att man ser och stärker deras goda intentioner och vägleder dem genom alla misstag och krumbukter de gör medan de lär sig.

Det låter som att ditt sätt att bemöta hans ilska och slag leder rätt. Han har visserligen fortfarande svårt att behärska sig när känslorna rinner till, men han verkar veta att man egentligen inte får slåss och att man ska säga förlåt när man har gjort något dumt. Han är helt enkelt så liten än att han inte kan stoppa sig fast han vet att han borde. Du behöver inte fejka någon ilska du egentligen inte känner för att han ska förstå vad som gäller.

Ibland blir man förstås riktigt arg själv när man får en snyting. Fast man är vuxen. Det ingår, och det kan bli så för dig också ibland. Att du är människa och reagerar på olika sätt olika gånger är helt naturligt och påverkar inte din pojkes självkänsla negativt. Tvärtom lär det honom något om allt det subtila och komplexa som händer mellan människor dagarna i ända.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.