Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Varför vill vårt barn gå upp mitt i natten?

Nu har vårt barn börjat vakna på nätterna. Hon är inte speciellt ledsen men vill bara inte sova. Vad kan vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi har precis flyttat till en mindre stad. Vår lilla tjej, 18 månader, har börjat i förskola. Jag, mamman, har precis börjat jobba, så jag är borta vissa kvällar. Så mycket förändringar!

Nu har vår lilla börjat vakna på nätterna. Hon är inte speciellt ledsen men vill bara inte sova. Hon pratar och vill gå upp. Det börjar tidigt på natten, mellan 01.00 och 02.00. Hon bökar och stökar så vi nästan inte får sova något alls. Hon är då i vår säng – vi har tagit upp henne för att ge välling.

Vad kan vi göra och vad beror det här på?

Elin 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Det är vanligt att små barn reagerar på förändringar med oroligare sömn. Det är som om allt nytt bearbetas nattetid och att barnet därför kommer ur gängorna, vaknar upp och behöver hjälp att somna om.

Det är nästan svindlande att tänka sig hur omvälvande det måste vara att ha levt i 18 månader och plötsligt ha 15 nya människor omkring sig på dagarna. De flesta är precis lagom stora och lika omedvetna som man själv om hur världen och de själva fungerar. 15 små personer som fortfarande söker kontakt genom att vispa till en med en spade eller genom att sätta sig så nära att man ramlar. Och samlingar på morgnarna där alla små människor ska koordineras med varandra och sjunga roliga sånger. Och ny slags mat och haklappar och plastskedar och äta själv och sitta med andra barn i nya slags stolar och försöka härma och göra efter och hänga med så att man inte faller ut socialt. Ett större äventyr kan man knappt vara med om.

Om man dessutom har ett nytt hem och om ens mamma har börjat jobba och inte längre är hemma alla kvällar – vilken tur att barn är byggda för förändringar och att barndomen inte är något annat än en räcka förändringar inom och kring barnet!

Jag föreslår att ni hjälper er lilla tjej att bryta sitt vakenmönster genom att inte tända i sovrummet och att säga och göra så lite som möjligt när hon vaknar. Markera att det är natt och att det enda som finns att göra är att sova. Ta henne i famnen och andas tungt. Hjälp henne att bli stilla genom att hålla om med en tung arm. Vagga lite eller stryk över ryggen. Var envisa med er tråkighet så har hon snart tagit ännu ett steg i sin fantastiska utveckling och vant sig vid sin nya verklighet.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!