"Jag känner mig ensam och vet inte hur jag ska klara av att fortsätta. Jag är bara arg, bitter och grinig." Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Varför så arg, bitter och grinig? Tvåbarnschock!

Mamman känner sig värdelös och trött och vet inte hur hon ska orka. Psykolog Malin Bergström ger styrka och tillförsikt: ”Tvåbarnschock brukar det kallas”.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Jag försöker hålla ihop men misslyckas ofta

Mina barn är 4 månader och 3 år. Det är till stor del jag som tar ansvar för dem, trots att vi är två föräldrar i hushållet. Jag känner att det är jag som är tryggheten för alla i familjen och den som ska se till att allt rullar. Jag känner också att jag inte får stöd från så många i min närhet kring min nya roll som tvåbarnsmamma. Jag får en del både subtila och direkta pekpinnar och ”goda råd” kring min barnuppfostran, fast jag inte har bett om någon åsikt och fast situationen inte ens har varit problematisk. Jag vill bara skrika åt dem att vara tysta.

Skrika är för övrigt något jag vill göra ofta. Jag vill skrika på min 3-åring att hen ska lyssna, på min sambo att hen ska fatta och på dem som överhuvudtaget på något som helst sätt utmanar mitt tålamod.

Min 3-åring får ofta ta emot hårda tillsägelser som jag vet är kontraproduktiva. För att försöka få bukt med det läser jag böcker om barnuppfostran och föräldraskap, går en föräldrakurs och letar ny information om hur jag blir en ”god förälder”, tyvärr utan något vidare resultat.

Det blir inte alltid skrik och bråk såklart, men det händer. 3-åringen vill ogärna vara tyst när syskonet sover. När jag ber hen vara tyst skriker hen såklart ännu mer. Jag vet att det handlar om uppmärksamhet och ibland säger jag ”Mamma ser och hör dig, du behöver inte skrika, jag kommer till dig när syskonet somnat”. Ibland funkar det, ibland inte – oftast inte, vilket resulterar i ett mycket trött lillasyskon och ett mycket ledset/argt/trött storasyskon.

Jag känner mig så kass, värdelös och trött. Jag försöker hålla ihop men misslyckas alltför ofta. Jag känner många och höga krav på att vara glad, trevlig, pigg, social, lyssna, trösta och ständigt leverera. Men jag upplever att vi ofta är ledsna eller arga här hemma.

Jag kräver inte total lycka, men skulle gärna vilja ha lite harmoni i relationerna. Jag känner mig ensam och vet inte hur jag ska klara av att fortsätta. Jag är bara arg, bitter och grinig.

Hur gör jag för att komma ur den här onda spiralen?

/F

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Kära F, du beskriver så fint att det känns som om jag förstår precis hur du har det. Tvåbarnschocken brukar det här kallas i tidningsrubrikerna. När allt man vill och tänker trasas sönder av behov man inte lyckas svara på tillräckligt bra eller tillräckligt snabbt. När man varje morgon vaknar fast besluten om att göra den här dagen ­annorlunda – och knappt hinner kissa ­innan man haft sitt första utbrott. När man vill klippa till första bästa som ens andas om att nyblivna storasyskon behöver mycket uppmärksamhet, att glass är något man bör göra själv av färskpressad juice, att barn kan få utslag om tvättmedlet inte är ekologiskt eller vad som helst som man redan vet men inte orkar.

Och hellre än goda råd vill jag skicka dig lite styrka och tillförsikt. Stå ut, håll i, bryt ihop och ta nya tag. För det är bara så här precis nu – nu när den pyttelilla varelse som är ert nya lillasyskon har slagit ut alla strukturer ni hade i ert familjeliv och nu när ni alla, samtidigt, kämpar för att hitta era nya roller och positioner

Ett par råd vill jag ändå ge. Det första är att du slappar till dig på det som är mindre viktigt. Lämpa över städning och storhandling på din partner eller på dina besserwissrar till släktingar. Unna er halvfabrikat framför teven (även 3-åringar förstår att man kan göra undantag från goda uppfostringsprinciper). Och börja samla på de ­enstaka stunder då du är glad, då ni har kul eller då du för en liten minut lyckas hålla två barn på gott humör samtidigt. Lyssna på det första ljuvliga skratt som lillbebisen snart kommer att stämma upp i. Stanna upp och förundras om det faktiskt är storasyskonet som utlöser det. Och om du en enda morgon är ensam vaken – ta en kaffe, andas, slut ögonen och njut.

Vårda dessa stunder som en motvikt till allt det sura, bittra och ilskna som också finns i dig. För du är mitt i livet nu, i den mest känslomättade period som finns. Det är ingen stilla lycka utan ett jäkla hallaballo. Men mitt bland all bråte finns också tacksamheten och den starka kärleken. Och om du tar en paus från alltihop någon gång ibland; kanske en ensam promenad eller en hel kväll på stan med en kompis, kommer de känslorna också att krypa fram.

Och medan du kämpar (och samlar på små fina stunder) växer ni alla in i ert nya familjeliv. Du lär dig att viskberätta sagor så att den stora är tyst när den lilla ska somna. Eller muta med iPadspel och kompensera sedan med kittel och jaga-lekar. Plötsligt lyckas du svänga ihop en riktigt god middag för att du kommit på hur du ska få den stora att roa den lilla. Och när du kommer hem från din dygnslånga husmorssemester (som du lät bli en överraskning för din partner när du med packad väska mötte hen i dörren på fredagskvällen) så har hen fattat hur det är att vara själv med två små – och är ­plötsligt mer närvarande hemma.

För att du ska tro mig när jag säger att det går över, vill jag påminna dig om att det finns folk som skaffar både tre och fyra barn. Inte för att de är bättre föräldrar eller för att deras liv var mindre intensiva när de precis fått tvåan. Utan för att det här ­faktiskt går över och för att det kommer en massa andra roliga faser sedan.

Och du, kanske ska du lägga ner föräldraskapsläsandet ett tag? Problemet är ju inte att du saknar kunskap om barns behov utan att du lever i en karusell som snurrar så snabbt att du har fullt sjå att hänga med.

Läs något avkopplande istället, något som gör dig glad. Och ta den där ensamma kaffe­stunden någon morgon!”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!