Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

Varför bits vår dotter i förskolan?

Dottern bits i förskolan. Idag bet hon samma flicka tre gånger. Varför? undrar den skamsna föräldern. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Är det något fel på vår dotter som bits?

Vi har en dotter på 19 månader som stundvis bits när hon är i förskolan. Det är tydligen bara hon som bits, och hon gör det inte alltid – men idag har hon bitit samma flicka tre gånger. Fruktansvärt!

Om vi är med när hon bits är vi stenhårda mot henne om att det är fel, men hon bara skrattar oss rakt upp i ansiktet. Hon är väldigt bestämd och vet vad som är rätt och fel. Hon pratar en del och förstår allt vi säger.

Hur ska man gå till väga? Är det något fel på henne eller på oss?

/En skamsen förälder

Barnpsykolog Malin Bergström: Små barn kan inte stoppa sig själva

Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Hej och nej, du skamsna! Det är inget fel, varken på er dotter eller er. Att bitas är helt enkelt bara ett beteende som barn i den här åldern kan fastna i under en period.

För ett så här litet barn är bitandet något som kan stå för både positiva och negativa känslor. En mjuk kind kan se så god ut att en puss plötsligt övergår i ett bett. Men det kan också vara ett sätt att ”bita ifrån” i lägen där man känner sig trängd och inte vet hur man ska försvara sig.

Er dotters reaktion när ni säger ifrån känner jag väl igen. Att hon skrattar betyder inte att hon inte tar till sig era tillsägelser. Ett sådant skratt kan stå både för rädsla och för att hon skäms.

I och med att ni har varit så tydliga är jag övertygad om att ni redan har lärt henne att det är fel att bitas. Men så här små barn kan inte stoppa sig själva i stunden när de får en impuls att bita. Därför måste personalen i förskolan hjälpa henne med det. Er dotter är för liten för att själv kunna ta det ansvaret.

Både personalen och ni ska i stunden vara så där ”stenhårda” som du beskriver. Det är meningslöst att prata med henne vid andra tillfällen om att hon inte får bitas. Det vet hon redan. Men om ni vuxna ser till att hjälpa henne under några månader kommer bitandet att försvinna av sig självt.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.