Varför blir sonen ledsen när han är med sin pappa? Barnpsykolog Malin Bergström svarar. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Varför är han ledsen med pappa?

”När min sambo är med vår son, blir sonen ibland ledsen och börjar skrika. Hur ska vi göra?”, undrar brevskrivaren. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Ledsen med pappa

Vår son, som snart är 7 månader, blir ledsen när han är med sin pappa. Han kan vara hur glad som helst, men när min sambo är med honom blir han ibland ledsen och börjar skrika.

Min sambo har försökt att prata och leka mycket med honom, men vår son verkar inte trivas. När min sambo matar honom med välling på kvällen kan han ibland börja gallskrika, och det tar tid innan han lugnar sig.

Hur ska vi göra? Ska vi låta vår son vara kvar hos sin pappa och fortsätta vara ledsen, eller ska jag ta honom? Så fort jag tar honom lugnar han sig. Vi vill att vår son ska känna sig trygg även när han är med sin pappa.
/Jessica

Barnpsykolog Malin Bergström: Jag tycker att du ska ’ta över’

”Så klart ska din son så småningom bli trygg också med sin pappa! Den tryggheten byggs upp gradvis i takt med att hans pappa tar hand om honom. Men i den här åldern är det vanligt att barn gör skillnad mellan sina föräldrar, och mellan föräldrarna och andra människor. Det har med anknytningen att göra.

När din son är trött eller ledsen längtar han efter dig, som han just nu känner sig mest trygg med. Hans anknytning till dig och hans pappa fortsätter att utvecklas under de närmaste åren genom att ni finns där och tar hand om honom. Med tiden kommer han att känna sig trygg med er båda. Det kan vara skönt för din sambo att veta!

När du är hemma tycker jag att du, under den här perioden, ska ”ta över” när er son blir ledsen med sin pappa. Det är bara frustrerande för alla tre om du finns där men inte låter honom komma till dig. Genom att din sambo finns där, tar hand om er pojke när han är glad och nöjd och så småningom gör saker på egen hand med honom kommer tryggheten mellan dem att växa. Och plötsligt har mammigheten gått över och er pojke blir istället ”föräldrig” eller pappig.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!