Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Vår bebis är så social – tyder det på dålig anknytning?

Min 8-månaders bebis är så social – tyder det på dålig anknytning? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vår pojke på snart 8 månader har aldrig varit mammig. Jag har varit föräldraledig och min sambo studerar hemifrån, så han har haft båda föräldrarna hemma hela tiden. Han är inte blyg utan trivs hos i princip vem som helst, nya som gamla ansikten, och han är väldigt orädd och framåt i allmänhet.

Nu börjar jag oroa mig: Tyder det här på dålig anknytning? Kan en 8-månaders vara så här trygg i sig själv?

Madde 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Jajamensan, så trygga kan 8-månaders bebisar faktiskt vara. Din son är antagligen en pigg och utåtriktad liten personlighet. Då är man nyfiken på världen och människorna och ser inga hinder att ta kontakt och ha lite kul ihop med andra.

Det är lätt hänt att man blandar ihop personlighetsdrag och kvalitet i anknytningsrelationer. Det kan kännas som att utåtriktade ungar, som din lilla son, inte ”behöver” en. Eller att en avvaktande liten människa är ”otrygg” eftersom den ”inte tar för sig”.

Men anknytningskvalitet är något helt annat. Det handlar om att barn har utvecklat en eller flera strategier för att få hjälp att lugna sig i kniviga situationer. Små barn behöver vuxnas hjälp att lugna sig när de blir stressade, rädda, upprörda eller ledsna. Att det finns någon eller några trygga människor som effektivt kan hjälpa barnet med det är så att säga kvittot på att anknytningen är etablerad.

Jag tycker att det låter som om din son har fått något av en drömstart i livet med två föräldrar hemma. Så släpp den här oron. Inför tankestopp så fort ens en vindpust av antydan till tankar på anknytning far genom din skalle.

Du har en liten grabb som trivs, är framåt och frodas och blommar i sin lilla person! Bättre blir det inte.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!