Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Vår bebis har hett temperament – vad ska vi göra?

Vår 5 månader gamla bebis har hett temperament – vad ska vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vår kille på 5 månader har ett hett temperament och ett väldigt behov av att aktiveras. Får han inte som han vill ger han ifrån sig ett illvrål och stretar med kroppen som en ål (så kan han göra fast han inte vrålar). Väldigt nyfiken är han också.

Hur ska vi tänka kring detta, och hur ska vi hantera honom på bästa sätt? Vi vill gärna lära honom att kunna vara lugn och nöjd också. Tänker vi fel då?

De första fyra månaderna av hans liv var han missnöjd och skrek för det mesta. Man vet inte riktigt varför, men sedan ett tag tillbaka verkar han må bättre.

Tack för svar! 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Utan att övertolka ditt brev vågar jag mig på en gissning om att er lilla kille har haft kolik. Det brukar lägga sig vid ungefär 3 månaders ålder och när skrikigheten vänder kan man behöva skapa nya sätt att ta hand om sin lilla bebis.

Er son har kvar sitt heta temperament (någon som känner igen sig i det i familjen?) och er utmaning som föräldrar är att lugna honom och hjälpa honom att vara i balans.

Små, nyfikna barns behov av stimulans kan man försöka tillfredsställa på andra sätt än via det de tar in visuellt, med ögonen. Har ni prövat med bärsele eller bärsjal? Att känna era kroppsrörelser, röster och dofter erbjuder stimulans samtidigt som det hjälper honom att komma till ro.

Utåtriktade, nyfikna bebisar brukar gilla selar där de kan vändas utåt. När ni märker att han börjar bli uppvarvad eller trött vänder ni honom in mot er i selen.

Babymassage kan också vara ett sätt att hjälpa honom att slappna av samtidigt som han stimuleras kroppsligt av era händer.

Om du ammar honom och trivs med det föreslår jag att du fortsätter med det även när ni har börjat med smakportioner. Amning som funkar är ett perfekt sätt att få utåtriktade barn att komma till ro under det eller de första åren. När barnet blir större kan man vid amningen ha en sjal eller sin tröja delvis över barnets ansikte för att hjälpa det att skärma av.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!