Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Vår 3-åring är så otrygg – vad ska vi göra?

Hur kan vi göra vår 3-åring trygg? undrar en läsare. Lär honom att ni inte kan lova, svarar Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur ska vi göra vår 3-åring trygg igen?

Vår son har nyss fyllt 3 år. Han är väldigt smart och skärpt. Han kan alfabetet någorlunda, alla vecko­dagarna i ordning, och om han hör en sång en gång kan han sjunga med nästa gång den spelas.

Det jag har börjat reagera på är att han är väldigt rädd av sig. Han hittar på saker som han upprepar, till exempel ”Det kommer inga högtalare” eller ”Det kommer inga svarta gubbar”. Sedan vill han att man ska lova det. Det spelar ingen roll om det är på morgonen, mitt på dagen eller på kvällen.

De här fantasisakerna som högtalare och gubbar – var kan det komma från? Hur ska vi göra för att lugna honom och göra honom trygg?

Vi har en väldigt bra relation här hemma, jag och hans mamma. Vi är lyckligt gifta och ger barnen det bästa och mycket kärlek.
/Billy

Barnpsykolog Malin Bergström: Lär honom att ni inte kan lova

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

”Grattis till en så begåvad och känslig liten pojke! Att man har nytta av en sådan personlighet är uppenbart.

Det din pojke tränar sig på är att hantera oron som kommer av att ha mycket fantasi. För att lugna sig hittar han på mantran. Det han ­behöver lära sig, med er hjälp, är att leva mitt i den ovisshet som livet alltid innebär.

Det är därför viktigt att ni som föräldrar inte går honom till mötes i hans mantran. Det kan låta hårt, men om ni försäkrar honom om att det inte kan komma svarta gubbar och högtalare lär han sig att han behöver era försäkringar för att farliga saker inte ska hända. Och när man har mycket fantasi kan det på sikt leda till att man vill ha försäkringar om flera saker för att kunna känna sig trygg.

Er pojke behöver istället lära sig att livet ­faktiskt inte är farligt, trots att det finns tusen ­läskiga saker som man kan föreställa sig. Säg därför till honom att ni inte kan lova att det inte kommer några högtalare eller gubbar, men att livet brukar vara härligt och roligt även om man känner sig lite orolig.

Ni ska heller inte låta honom slippa sådant som han är rädd för. Vi oroliga själar behöver träna oss på att utsätta oss för sådant som är lite skrämmande, annars växer vår oro och kan ­hindra oss från att pröva på saker.

Med ert stöd och er uppmuntran kan er pojke lära sig att våga även det som verkar lite farligt.

Jag läste en gång en tidningsartikel om filmregissören Lars von Trier. Han var ett oroligt barn som på kvällen brukade fråga sin pappa om han kunde dö medan han sov. Lars von Triers pappa brukade då svara att det var fullt möjligt ”eftersom man aldrig kan veta när någon ska dö”.

Så hård ska man förstås inte vara som förälder till någon som är rädd. Oroliga barn behöver känna att man förstår dem och få förmedlat till sig att livet är tryggt och fint. Men man får heller inte vara alltför snäll och försäkrande.

Lagom hård är bäst när barn ska lära sig att leva med sina fantasier och rädslor. Då kan barn med så här rika inre liv gå precis hur långt som helst!”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.