Vår 1-åring är rädd för badhusets omklädningsrum

 Vår 1-åring verkar vara livrädd för omklädningsrum. Själva vistelsen i vattnet går bra, men så fort han kommer in i omklädningsrummet reagerar han genom att skrika. Hur kan vi hjälpa honom att komma över rädslan? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Ska vi sluta gå till badhuset?

Vår 1-åring verkar vara livrädd för omklädningsrum. Han gick på babysim när han var yngre och vi vill gärna fortsätta med bassängbesök. Själva vistelsen i vattnet går bra, men så fort han kommer in i omklädningsrummet reagerar han genom att skrika och han verkar rädd.

Vi vet inte varför han gör så här, men det verkar vara det specifika rummet som är laddat för honom. Hemma går det hur bra som helst att bada och duscha.

Hur kan vi hjälpa honom att komma över rädslan? Är det bäst att fortsätta med bassängbesöken och utsätta honom för miljön och försöka göra det lustfyllt och avdramatisera? Eller är det bättre att göra ett uppehåll med bassängbesöken?

Mvh anonym

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: ”Hjälp honom skapa goda cirklar på sikt”

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Att barn är rädda för just omklädningsrum är förståeligt. Det är ett utsatt läge att bli avklädd i ett kalt rum som varken är varmt eller mysigt. Och er fråga om rädsla är så viktig! För som föräldrar har ni möjlighet att hjälpa honom att skapa goda cirklar också på sikt, både vad gäller omklädningsrum och annat som kan skrämma.

Ni ska absolut ”utsätta” honom för omklädningsrummen med lustfyllda skratt och trygga famnar. Man kan lätt tänka sig vilken skillnad det måste vara att bemötas med ”Oj, stackars lilla älskling, när vi är rädda undviker vi det som skrämmer och håller oss till sådant som känns tryggt” istället för ”Men oj, jag ser att det här känns läskigt för dig, kom ska jag hjälpa så ska du se hur bra vi klarar det här tillsammans”

Läs mer: Vår dotter blir väldigt ledsen när vi skrattar 

När ni gör som i det senare alternativet visar ni att omklädningsrummet inte är farligt (fast det känns så) och att ni finns för att hjälpa honom med allt som verkar läskigt. Genom er lär han sig strategier för hur man möter rädslor och utmaningar. Och att ni är stora, starka och trygga för honom nu hjälper honom att våga erövra världen framöver.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.”

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.