Målbild: En bebis som sover lugnt i sin spjälsäng. Men om bebisen inte vill, vad gör man då? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Vänja barn vid spjälsäng?

Bebisen gallskriker när hon läggs i sin säng. Kan man vänja henne vid spjälsängen? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur kan hon acceptera spjälsängen?

Vi har en 3-månaders flicka som jag helammar. Eftersom hon har ammat väldigt ofta på natten har jag samsovit med henne. Nu har amningarna glesats ut och jag önskar att hon ska kunna sova åtminstone första halvan av natten i spjälsäng bredvid vår säng, men så fort vi lägger ner henne där börjar hon gallskrika.

Hur kan jag göra för att på ett snällt sätt få henne att somna i och acceptera spjälsängen? Är det okej att låta henne ligga och gråta lite men vara nära och lugna henne och hoppas att det går bättre med tiden?

Nina 

Ha tålamod så vänjer hon sig

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Visst kan du försiktigt och snällt vänja henne vid spjälsängen. När hon ligger i den har hon fortfarande tryggheten av er närvaro, eftersom den står precis bredvid er säng och ni finns nära. Hon behöver bara vänja sig – och den omställningen kan ta lite tid eftersom hon är så van vid kroppskontakt.

För att vänja henne kan du hålla hennes armar och ben med dina händer i sängen. Om hon gnyr kan du avvakta och se om hon kan somna om. Om hon inte lugnar sig håller du om henne med händerna och smeker henne. Blir hon mer ledsen tar du förstås upp henne och kan sedan pröva igen när hon lugnat sig.

Är du tålmodig kommer hon så småningom att vänja sig vid sin spjälsäng.

Här finns fler artiklar om bebisar och sömn!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!