Barnet är mammigt och snart är det dags att bytas av som föräldralediga. Borde barnet "tränas" på att nattas av pappa före dess? Foto: Shutterstock

Bör vi vänja vårt barn vid att jag ska börja jobba?

Snart ska pappan ta över föräldraledigheten. Bör mamman åka bort på dagarna, för att träna barnet på att hon inte alltid kommer att vara nära? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.
Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Ska sambon natta även om vårt barn har saknat mig?

Min dotter (10,5 månader) är och har alltid varit ”mammig”. Hon har, trots en närvarande och mycket kärleksfull pappa, alltid föredragit mig. Det bottnar säkert i att jag ammat henne och varit den som varit hemma med henne.

Sedan vi lärde henne att somna utan bröstet, från att hon var cirka 7 månader, har min sambo försökt lägga henne. Det har slutat med skrik på en nivå som gjort att jag har ingripit, trots att jag vet att jag inte borde.

Vi har enats om att följa hennes behov även om vi förstått att det inte kommer att hålla när jag börjar jobba. Vi bestämde oss för att börja vänja henne vid att vi båda finns i rummet vid läggning.

Nu är det två veckor kvar tills jag börjar jobba. Pappan ska vara hemma i fem månader.

Bör jag åka bort på dagarna nu när vi alla är tillsammans, för att vänja vår dotter vid att jag kommer att vara borta? Och hur gör vi med nattningarna?

Bör vi riva av plåstret snabbt så att min sambo tar några nätter och jag går ut då, för att hon ska lära sig att nattas av honom? Om ja, hur många nätter bör man kämpa på vid motstånd?

Jag funderar också på hur man bör göra när jag kommer hem från jobbet. Ska min sambo fortsätta lägga henne så att hon inte ska bli förvirrad, även om hon saknar mig?

Många frågor, men jag har länge funderat på att mejla dig och nu känner jag att du är min sista livlina i detta. Jag och min sambo står handfallna och vet inte riktigt hur vi ska hantera situationen för att det ska bli så bra som möjligt för vår dotter.

Mvh, en kluven förstagångsmamma 

Jobba på tilliten och undvika att kontrollera

Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se. Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Hej du kluvna! Tyvärr hann jag inte svara innan du började jobba, men jag skickar dig lite tankar ändå.

Om man som föräldrar bor ihop och har tagit hand om barnet tillsammans brukar jag inte tycka att man behöver göra något speciellt inför att man byts av som föräldralediga. Det som familjen då står inför är att pappan (eller vem man nu har som medförälder) hittar sitt eget föräldraskap med barnet och att barnet börjar ty sig till honom. Uppgiften för en som mamma är då snarast att jobba på tilliten, ta ett steg tillbaka, undvika att kontrollera och sätta regler och istället vara tillgänglig när pappan ber om råd.

Detta säger jag inte för att jag är mammafientlig utan för att det är bra för barn att få bli trygga med två föräldrar som är och gör lite olika. Det breddar barnets erfarenheter av trygga, nära relationer.

Däremot tycker jag att det skulle kännas naturligt om du nattade er lilla skatt på kvällarna när du kommer hem från jobbet. Ni kommer båda ha längtat efter varandra på dagarna och då kan det kännas fint att ha den stunden av närhet.

Det är vanligt att mammig- och pappighet ändras när man byts av som föräldralediga. Vill man ändå turas om att natta brukar det vara enklast om favoriten går hemifrån en sväng, eftersom de flesta barn nöjer sig med tvåan på favoritstegen om ettan inte finns tillgänglig. Jag brukar säga att man i så fall får räkna med att det tar åtminstone två veckor innan det sitter, men det är svårt att svara på eftersom vi inte vet hur er lilla flickas mammighet förändras när pappa är föräldraledig.

När barn är så små som 7 månader har de fortfarande ett ganska outvecklat minne för sekvenser (alltså vanor, som att man nattar varannan dag), men nu när er flicka börjar närma sig året kan det vara enklare att få till sådana rutiner. Med vissa barn måste man vara ihärdig och ha tålamod, men är man det (och om man som favorit tar sina kvällspromenader) brukar vanorna sätta sig. Men kanske är det bra att vänta med det tills den nya ordningen på dagarna satt sig och ni ser vad som händer med hennes mammighet. Min gissning är att den kommer att minska när pappa är hemma.

Varma tankar Malin

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Aktuellt just nu