Barnet vaknar på natten och vill inte sova. Vad ska föräldrarna göra? Foto: Shutterstock

Vaknar på natten och vill leka – vad ska vi göra?

Dottern vaknar mitt i natten och vill leka – vad ska vi göra?, undrar föräldrarna. Barnpsykolog Malin Bergström ger svar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Vår dotter vill leka på natten, hjälp oss!

Vår dotter, som är 18 månader, har börjat vakna mitt i natten och vara jättepigg och börja leka. Sedan kan hon stå där och skrika.

Hon är inte blöt i blöjan.

Vi försöker lägga henne vid 20-tiden varje kväll efter att hon har druckit välling.
/Snälla hjälp oss!

Barnpsykolog Malin Bergström: Håll fast vid era rutiner och var envisa

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

”Barns sömn är ett äventyr. Hur bra rutiner man än fått in vänds plötsligt allt upp och ner. Jag undrar om det har skett någon förändring i er dotters liv den senaste tiden? Ibland beror sådana här uppvaknanden på att barn upplever mycket nytt på dagarna som sätter fart på deras drömmar. När barn börjar i förskolan, lär sig gå, börjar prata mer eller får ett syskon kan deras sömn påverkas.

Jag föreslår att ni håller fast vid era trygga kvällsrutiner. Undvik att tända när er dotter vaknar och är pigg. Lägg ner henne i sängen, smek henne över ryggen och säg att det fortfarande är natt och att man ska sova nu. Var envisa med det även om hon inte somnar om direkt. Genom att ni finns där och visar att hon ska sova blir det lättare för henne att somna om.

Beror hennes uppvaknanden på att hon har börjat förskolan eller på någon annan förändring bör hon komma tillbaka till sin vanliga sömnrytm om några veckor – tills nästa förändring sker i hennes liv och sömnen ställs på ända igen.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!