Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Hur kan vi få tid för oss själva?

”Vår 3-månadersbebis klarar inte av att vara ensam. Kan vi göra något för att förbättra situationen?” Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vår dotter är snart 3 månader och har svårt att klara av att vara ensam. Både jag och hennes pappa har varit hemma fram till nu, vilket har lett till att vi har kunnat ge henne massor av uppmärksamhet. Problemet är att vi har svårt att äta tillsammans, eftersom dottern­ – trots att hon ligger på en filt ett par meter bort och kan se oss – då börjar klaga på en gång. Så vi äter hastigt, i skift eller med dottern i famnen.

Hon vill inte heller sova i sin egen säng utan med oss, vilket jag förvisso tycker om, men ibland skulle jag uppskatta kvalitetstid med hennes pappa. När jag har ammat somnar hon ofta nöjd i famnen, men om jag försöker lägga ner henne börjar hon klaga direkt, fast det ser ut som om hon sover.

Det händer att hon kan vara själv, dels när hon sover djupt och dels när hon är road av något hon tittar på. Hon är mycket nöjd och glad i övrigt.

Kan vi göra något för att förbättra situationen?

/Elin

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”En av de stora inom utvecklingspsykologin, Donald Winnicott, sa en gång: ”Det finns aldrig bara en bebis. Det finns alltid en bebis och en förälder.” Med det menade han att eftersom bebisar ända sedan deras medvetande vaknade till i magen alltid har varit nära någon är kroppskontakten liksom det normala tillståndet för dem. När ni lägger ner er lilla flicka blir hon lite orolig och undrar: ”Hallå, vad hände nu? Inga hjärtslag, inga andetag. Hm, något saknas!”

Det här går över med tiden. När hon börjar krypa, gå och röra sig kommer hon att gilla att vara på golvet och undersöka världen. Då har också hennes syn och motorik utvecklats så att hon kan hänga med i det som händer runt omkring på ett annat sätt.

Om du och hennes pappa längtar efter lite tid med bara varandra innan dess är det kanske enklast att ha barnvakt.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!