Är det dåligt för barn när föräldrar sitter med mobilen?

Jag är föräldraledig med en 9-månadersbebis och har dåligt samvete för att jag kollar i telefonen så ofta. Tar barn skada av att föräldrarna kollar på mobilen för mycket? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Är det dåligt för barnet när föräldrar sitter mycket med mobilen?

Jag är föräldraledig med en 9-månadersbebis och har dåligt samvete för att jag kollar i telefonen så ofta. Vissa dagar känns det som att jag tar upp mobilen för att kolla Facebook typ varannan minut (när jag inte matar eller byter blöja eller nattar).

Jag tänker att vi ju umgås hela tiden men märker att jag försvinner och känner att jag inte är helt närvarande. Oftast är det inte något särskilt jag kollar på; jag växlar mest mellan flödet på Facebook och Instagram och någon nyhetssajt.

På kvällen kan jag få sådan ångest för att det känns som att jag inte har gjort någonting ”riktigt”, och jag tänker att mitt barn kanske bara kommer att komma ihåg mig bakom en skärm.

Tar barn skada av att föräldrarna kollar på mobilen för mycket?

Filip

Att vara närvarande med sitt barn är viktigt

Barnpsykolog Malin Bergström: Det finns nog inte en förälder i västvärlden som inte delar din känsla. Och när man är föräldraledig kan den blandas med den känsla man redan kan ha av att inte göra något ”riktigt”.

Det du beskriver krockar också med en kvalitet i föräldraskapet som har visat sig vara viktig för både relationen till barnet och för att det inte ska bli för mycket bråk. Nämligen att man är just närvarande med sitt barn och att man följer barnet i stunden.

Jag föreslår därför att du under dagarna växlar mellan stunder när du sätter mobilen på flygplansläge, struntar i tvätten och bara ger dig hän åt att gosa och leka med ditt barn, och stunder när din bebis sover eller är nöjd en stund och du slappar med mobilen.

I början kan du vara lite petig och ställa larmet som en påminnelse om att det är dags för en halvtimmes flygplansläge för att komma in i rutinen.

Vem vet, du kanske själv blir lyckligare på kuppen. Idag florerar det ju studier som påstår att vi mår bättre av att inte ständigt vara uppkopplade – och ironiskt nog kan man ofta läsa dem just på Facebook och Instagram.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!