”Barnen retar varandra och bråkar konstant – hur får vi syskonen att hålla sams?”
”De kan inte samsas om saker och de kan inte sitta bredvid varandra i soffan”.
Barnen retar varandra och bråkar om allt. Vad kan vi göra?, undrar en slutkörd mamma i sin läsarfråga.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar och ger råd kring hur familjen kan lösa de eviga syskonbråken.
Hur ska vi få våra barn att hålla sams?
Vi är föräldrar till två fina pojkar på nästan 2 och 5,5 år som vi älskar mest av allt – men tillvaron är inte problemfri.
De bråkar konstant om allting, och de retar varandra. Vi kan inte göra någonting utan att de bråkar eller retas. De kan inte samsas om saker och de kan inte sitta bredvid varandra i soffan. Vi försöker ha dem isär under Bolibompa (en i fåtöljen och en i soffan) men de vill inte alltid sitta så.
Det hjälper inte om min man eller jag är med i leken.
Den stora pojken tycker att allt är orättvist och att lillebror får göra allt, den lilla pojken tycker likadant om den stora. Storebror tycker också att lillebror förstör allt.
Vad skall vi hitta på för att få dem att hålla sams?
Har du tips på aktiviteter för syskon? Det är svårt att hitta på något när de är i så olika åldrar.
Situationen börjar dessutom bli ohållbar eftersom jag nyss varit sjukskriven för stress hemma och på jobbet, jag är rädd att det skall bli så igen.
Det fungerar bäst att leka med dem ute, men det skulle vara skönt om det gick bra inne också. Vi vill gärna kunna laga mat utan att de skall bråkas eller retas.
Slutkörd mamma
Barnpsykolog Malin Bergström: Så löser ni syskonbråk
Hej du slutkörda mamma! Jag förstår att du är orolig efter din sjukskrivning och att du behöver styra upp tillvaron för att stressen inte ska bli dig övermäktig igen. Innan jag föreslår några strategier vill jag slå fast att hur ni som föräldrar än agerar kommer pojkarna att fortsätta bråka. Det är helt enkelt en del av livet med syskon under barndomen och (så länge de också har det bra och leker med varandra ibland) en träning i konflikthantering och något som stimulerar deras utveckling.
Det innebär förstås inte att du och din man ska slå er till ro och gå ut på promenad så fort det blixtrar till killarna emellan. Eftersom er yngste son bara är 2 år behöver de tvärtom mycket stöd från er föräldrar, både för att förebygga bråk och för att lösa dem.
Med 5-åringen är det möjligt att ha medlingsstrategier som innebär att ni försöker få honom att själv komma på hur konflikten kan lösas och vilka kompromisser som kan vara rimliga. Men er lilla kille behöver konkreta ingripanden (som att till exempel låta en sitta i soffan och den andra i fåtöljen vid Bolibompa). Han är för liten för att själv klara av konflikthantering (även om han tränar intensivt på det tillsammans med sin bror).
LÄS OCKSÅ: Kusinerna bråkar om allt – vad kan man göra?
Men fokus för dig måste vara att få till en vardag som minskar risken för återfall i stressrelaterad sjukskrivning. Vad behöver du för att orka? För många av oss hjälper struktur och tydliga rutiner när vi själva inte är på topp. En vardagsrutin där det, flera gånger i veckan, finns utrymme för återhämtning för dig, kan hjälpa. Fysisk aktivitet, promenader eller träning, är stressreducerande.
Ni har redan sett att bråken minskar när ni är ute tillsammans. Regelbundna stunder för utelek, i parken eller skogen, kan hjälpa er alla. Att den äldre pojken har en kompis hemma kan vara ett annat sätt att minska bråken. Kanske tar du (eller din man) med den lilla i matlagningen medan den större leker med sin kompis?
Att hålla isär barnen kan underlätta, kanske gör ni saker med varsitt barn en stund på helgerna. Ta också hjälp av kompisar eller släktingar som kan göra något med ett av barnen.
Just för att du har varit så påfrestad tror jag också fyrkantiga rutiner för allt från hämtning på förskolan, matlagning, mellis och nattning kan vara bra. Att ha regler för vilka saker som bara är storebrors kan också vara till hjälp.
LÄS OCKSÅ: Syskonbråk – det här kan du göra som förälder
För att hantera själva bråken kan ni hålla ett vakande öra/öga på barnen och avbryta när ni märker att bråken håller på att segla upp. Svep in lillebror i en handduk och ta in honom i sovrummet när det gemensamma badet hotar att övergå i skrik och vatten över halva golvet. Avsluta sagoläsningen vid nattningen när det blir bråk eller välj att natta barnen var för sig. Håll er också från att gå in i syskonens eviga argumentationer om vem som hade vad först eller vem som alltid får göra allt. Avled genom att föreslå någon annan aktivitet.
Avslutningsvis: Ha ögonen på ditt eget humör vid bråken. Bråk föder bråk och barns ilska smittar. Det är mänskligt, men inget trappar upp en syskonkonflikt lika intensivt som att man som vuxen också gapar och skriker. När ni är hemma tillsammans kan ni växeldra som föräldrar, så att den som är lugnast styr upp barnen.
/ Malin
Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.
När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.
LÄS MER: mamas barnpsykolog Malin Bergström: Ställ en fråga • Läs alla svar