Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Sova hela natten – hur gör man?

Hur ska vi göra för att få vår son att sova en hel natt? undrar föräldrarna bakom signaturen ”Desperata”. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur ska vi få vårt barn att sova en hel natt?

Vår son är 6 månader och vi har inte sovit mer än tre timmar i taget sedan han föddes. Men nu borde han väl kunna sova en natt utan mat? Han vaknar ofta, är inte ledsen utan ligger mest och jollrar.

Hur ska vi göra för att få honom att sova en hel natt? Vi skulle göra vad som helst för att få sova från klockan 22 till kanske 05 eller 06, när vår 3-åring vaknar. Just nu är vi två trötta föräldrar på bristningsgränsen.
/Desperata

 

Barnpsykolog Malin Bergström: Vänj honom vid att det bästa är att somna om själv

Foto: Stefan Tell / STEFAN@STEFANTELL.SE

”Åh, denna sömnbrist! Ingenting maler ner en som den. Efter sex månader med snuttifierad sömn kan det kännas ganska självklart att vilja sälja sin mormor för en ostörd natt. Samtidigt är det snarare regel än undantag att barn sover max tre timmar i stöten det första året. Deras sömnmönster är helt enkelt annorlunda än vuxnas. Att de vaknar så mycket har inte bara med ätande att göra utan är också ett sätt att kolla att tryggheten i livet, föräldrarna, finns där.

Men just i den här åldern kan man faktiskt börja styra barnets sömn lite, eftersom barn från ungefär 6 månader börjar kunna förutse vad som ska hända över tid. Det gör att de kan ta till sig rutiner på ett annat sätt än yngre bebisar.

Jag rekommenderar inte den hårda skolan à la femminutersmetoden. Min erfarenhet är att om man går ut för hårt blir det bara bakslag. Det låter så lätt att man ska låta barnet skrika tills skrikandet mattas av och upphör. Men för många barn mattas det inte av särskilt fort, och för föräldrar kan skriket snart vara så jobbigt att man är tillbaka på ruta ett. Jag förordar därför mjukare övergångar.

Jag vet inte hur er pojkes matvanor ser ut. Om han har börjat äta mat, gröt eller välling kanske det är vettigt att låta ett mål mat ingå i kvällsrutinerna. Sedan kan ni välja mellan att antingen låta honom äta en gång på natten (i så fall framåt morgontimmarna, men undvik ”småätandet” vid flera tillfällen), eller så kör ni den hårda skolan och prövar att lägga ner nattmålen helt. Se i sådana fall till att han äter ordentligt på dagtid. Vilket sätt ni än väljer, var konsekventa.

Nummer två är att vänja honom vid att ni inte är med och gosar på nätterna, utan att han ska somna om själv. Sover han i ert rum kan ni börja med öronproppar så att ni inte vaknar förrän ni verkligen måste. Sedan gäller det att minimera kontakten och uppmuntran nattetid. Lägg en hand på honom istället för att lyfta upp honom. Tänd inte, säg ”schhh” och vänd er om på andra sidan (eller gå in till er om han sover i ett annat rum). Och stå sedan på er.

Han ska helt enkelt vänja sig vid att det bästa man kan göra är att somna om själv, eftersom ni föräldrar är så trötta och tråkiga på nätterna. Men han ska göra det utan att han behöver känna sig övergiven eller skrika sig otröstlig.

Oftast tar det minst ett par veckor innan sådana här förändringar sätter sig. Och om man råkar börja mitt i någon utvecklingsfas eller förkylning kan det vara nästan hopplöst. Man får helt enkelt pröva sig fram. Enligt skolboken (som tyvärr sällan passar på ens eget barn) kan dock just 6 månader vara en bra ålder för att förändra sömn­rutinerna.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!