”Jag är orolig för att det är autism på gång”, skriver mamman. Barnpsykologen svarar.

Har vår 1-åring autism?

Finns det barn som är som mitt och som inte har autism? undrar en mamma. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Han förstår inte någonting av det vi säger

Jag har en 14 månaders bebis som är jättego och mysig men som inte förstår någonting av det vi säger. Han pekar inte, vinkar inte och hämtar inte saker för att uppmärksamma oss på något. Han har god ögonkontakt med oss, är väldigt mammig och när han inte får som han vill får han ett utbrott. Han började gå när han var 1 år och 1 månad. Han kunde säga pappa när han blev 1 år men det har försvunnit helt.

Jag är orolig för att det är autism på gång. Om det är det så vill jag veta det för att kunna hjälpa min son så fort som möjligt. Ju tidigare han får hjälp desto bättre.

Vad tror du? Finns det barn som han som ändå inte behöver ha autism?

Mona 

Ingen förälder ska behöva gå runt och oroa sig

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Din son har tappat tidigare förmågor, som att säga pappa, och är generellt sen när det gäller att förstå och uttrycka sig. Det finns barn som din son som inte har autism, men ingen förälder ska behöva gå runt och oroa sig för sitt barns utveckling.

Ring din bvc-sjuksköterska och be hen boka en tid för er hos en barnläkare (inte bvc-läkaren utan just en barnläkare) så att er son blir undersökt och du får prata om din oro och din sons utveckling med en erfaren expert. Om det tar tid att få ett sådant besök på bvc får er sjuksköterska hjälpa er med kontakt med en barnläkare på en annan klinik.

Läs också: Hur tidigt kan man upptäcka autism hos barn?

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga vill vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.