”Jag är orolig för att det är autism på gång”, skriver mamman. Barnpsykologen svarar.

Har vår 1-åring autism?

Finns det barn som är som mitt och som inte har autism? undrar en mamma. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Han förstår inte någonting av det vi säger

Jag har en 14 månaders bebis som är jättego och mysig men som inte förstår någonting av det vi säger. Han pekar inte, vinkar inte och hämtar inte saker för att uppmärksamma oss på något. Han har god ögonkontakt med oss, är väldigt mammig och när han inte får som han vill får han ett utbrott. Han började gå när han var 1 år och 1 månad. Han kunde säga pappa när han blev 1 år men det har försvunnit helt.

Jag är orolig för att det är autism på gång. Om det är det så vill jag veta det för att kunna hjälpa min son så fort som möjligt. Ju tidigare han får hjälp desto bättre.

Vad tror du? Finns det barn som han som ändå inte behöver ha autism?

Mona 

Ingen förälder ska behöva gå runt och oroa sig

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Din son har tappat tidigare förmågor, som att säga pappa, och är generellt sen när det gäller att förstå och uttrycka sig. Det finns barn som din son som inte har autism, men ingen förälder ska behöva gå runt och oroa sig för sitt barns utveckling.

Ring din bvc-sjuksköterska och be hen boka en tid för er hos en barnläkare (inte bvc-läkaren utan just en barnläkare) så att er son blir undersökt och du får prata om din oro och din sons utveckling med en erfaren expert. Om det tar tid att få ett sådant besök på bvc får er sjuksköterska hjälpa er med kontakt med en barnläkare på en annan klinik.

Läs också: Hur tidigt kan man upptäcka autism hos barn?

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!