Hur kan ett gaypar skaffa barn? Psykolog Malin Bergström svarar.

Skaffa barn som gay – hur?

Surrogatmamma, adoption, skaffa barn med en singelmamma eller ett tjejpar? Psykolog Malin Bergström berättar hur man kan skaffa barn som gay.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur kan vi som är gay skaffa barn?

Vi är ett gaypar som jättegärna skulle vilja skaffa barn. Vi har letat och letat efter olika sätt att kunna göra det – genom adoption, surrogat och så vidare. Eftersom vi båda är killar och ingen av oss kommer att bära barnet är det väldigt krångligt och svårt.

Har du några tips på vad och hur vi kan göra?

/Markus och Anders

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Vad härligt att ni längtar efter barn! De senaste åren har det blivit vanligare att familjer med två pappor skaffar barn med hjälp av en surrogatmamma. Möjligheten finns dock inte i Sverige, så deras barn har kommit till i andra länder. På webbplatsen qx.se kan ni få tips av pappor som har fått barn på det sättet.

Sydafrika är det enda land som tillåter adoption av samkönade par. Hittills har inga sådana adoptioner skett till Sverige.

Det är möjligt att adoptera barn inom Sverige, och några sådana adoptioner har skett till samkönade föräldrar. Det är de enskilda kommunerna som sköter den processen. Eftersom endast ungefär 20 barn per år adopteras inom Sverige kan dock en sådan process ta tid.

En annan möjlighet är att skaffa barn med en singelmamma eller ett tjejpar. Det innebär ju att barnet har flera föräldrar och oftast någon form av växelvis boende. Jag har träffat många familjer som lever så och tycker att den familjeformen är toppen.

Önskar er all lycka med er familjebildning!”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.