Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Kan det skapa något slags trauma eller otrygghet hos min dotter om jag skulle vara borta ett helt dygn?”, undrar läsaren Emma”Kan det skapa något slags trauma eller otrygghet hos min dotter om jag skulle vara borta ett helt dygn?”, undrar läsaren Emma”Kan det skapa något slags trauma eller otrygghet hos min dotter om jag skulle vara borta ett helt dygn?”, undrar läsaren Emma
”Kan det skapa något slags trauma eller otrygghet hos min dotter om jag skulle vara borta ett helt dygn?”, undrar läsaren Emma Foto: Tony Anderson / Stone RF

”Är det skadligt att min vän tar hand om min bebis?”

Mamman och bebisen bor med mammans bästa vän. Vännen tar halva nätterna så att mamman får sova. Kan det vara skadligt? Och kan bästa vännen ta hand om dottern ett helt dygn? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Min dotter har blivit mammig – jag har ångest för att hon ska vara hos min vän

Jag har ett barn på snart 7 månader. Jag är ensamstående men bor med min bästa vän, som har varit med min dotter sedan hon föddes. Min vän har mitt barn halva natten för att jag ska hinna få lite sömn. Men nu har dottern blivit extremt mammig. Hon vill till exempel bara äta om jag matar henne. 

Kan det vara skadligt på något sätt att jag låter min vän ta hand om mitt barn halva nätterna, och även några timmar i veckan när jag är iväg på saker? 

Om ett par veckor har jag också en natt borta inplanerad. Då är det meningen att min dotter ska vara hemma hos min vän. Nu när min dotter har blivit så mammig har jag börjat få ångest kring det. Kan det skapa något slags trauma eller otrygghet hos min dotter om jag skulle vara borta ett helt dygn? 

Jag vet ju att hon är med en person som har varit med henne dagligen, men jag vill under inga omständigheter göra något som kan skada mitt barn. Vore supertacksam för svar på hur jag ska tänka kring dessa frågor.

/Mvh Emma

Barnpsykolog Malin Bergström: Att du låter din kompis passa din dotter skapar lite frihet i ditt liv

Barnpsykolog Malin BergströmBarnpsykolog Malin BergströmBarnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

 

”Först och främst, grattis till ett bra upplägg! Vad fint att ni bor ihop så att du får avlastning och så att din dotter får en till vuxen att ty sig till – för att inte tala om glädjen för din kompis att få detta fantastiska förtroende! 

Din dotter börjar nu, under sitt andra halvår och precis som hon ska, visa det som vi psykologer kallar för anknytningsbeteenden. Hon blir mammig och föredrar dig om du finns närvarande. 

Hur är det när du inte är med? Att någon är mammig eller pappig brukar mest visa sig när favoriten är nära. Annars brukar det gå bra med nummer två i favorittrappan. 

Att barn föredrar en av sina närmaste människor innebär inte att de inte också är trygga med någon annan. Eftersom din kompis har tagit hand om din dotter kontinuerligt sedan hon föddes tänker jag inte att det är några risker alls med att du är borta ett dygn. Jag tänker snarare att din dotter då kommer att fördjupa sin relation till ytterligare en människa. 

Kom ihåg att vår svenska föräldraledighet är unik och att barn på många håll i världen tas om hand av andra än sina föräldrar från tidig ålder. Anknytningssystemet är robust och slitstarkt, det är så grundläggande för barn att ett dygn tillsammans med en annan trygg person inte skapar varken trauma eller otrygghet. Att du fortsätter låta din kompis passa din dotter på nätterna, och ibland på dagtid, skapar lite frihetsgrader i ditt liv, som jag tänker att du mår bra av. Det lägger också en fin grund för att du ska kunna vara borta det där dygnet.” 

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

Vill du läsa tidigare frågor och svar kan du göra det här!