Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Ska vi byta förskola?

Ska vi byta förskola? Och om vi bestämmer oss för det, hur förbereder vi vårt barn bäst på att byta förskola? De frågorna får Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström från en familj som just flyttat.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur ska man tänka kring byte av förskola?

Jag går i valet och kvalet om vi ska byta förskola eller inte. Vår 2,5-åriga dotter trivs jättebra i sin förskola, och hon har några kompisar som hon har jättekul med. Men vi har flyttat, och rent praktiskt har det blivit lite krångligare att lämna och hämta. Jag är rädd att hon inte kommer att trivas i en ny förskola. Hur ska man tänka kring byte av förskola? Vilka band till andra får barn i den här åldern?
/Anna

Barnpsykolog Malin Bergström: Hon har en positiv bild av att gå i förskola

Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

”Visst formar barn 'riktiga' vänskapsband redan när de bara är ett par år gamla. Jag tycker att ni tänker väldigt fint när ni funderar på hur er dotters kompisrelationer påverkas om ni byter förskola. Med den medvetenheten i ryggen kommer ni att kunna hjälpa henne att göra ett bra avslut och landa rätt på den nya förskolan. Att hon trivs idag och har kompisar ökar faktiskt chansen att hon ska gilla även det nya stället. Hon har så att säga en positiv bild med sig av vad det innebär att gå i förskola. Jag föreslår att ni hälsar på i den nya förskolan, känner av stämningen och om det verkar trivsamt. Ökar det er lust att byta så gör det! Använd i så fall tiden före och efter bytet till att hjälpa er dotter att förbereda sig och att landa. Hälsa gärna på de gamla kompisarna eller bjud hem dem om hon verkar sakna dem.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!