Barnpsykolog Malin Bergström Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Ska vi tvinga vår son att sova i egen säng?

Ska vi tvinga honom att somna om i sin egen säng? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Kan vår son sova i eget rum i egen säng?

Vi har en 1,5-årig son som snart ska få syskon. Han har alltid fått sova själv, i sin spjälsäng, eftersom vi vuxna inte sover bra med barn i sängen.

De första månaderna sov han i spjälsäng i vårt rum, sedan i eget rum från 9 månaders ålder. Det har aldrig varit något problem. Men sedan några veckor har han börjat vakna på natten och skrika hysteriskt tills vi tar honom till vår säng, där han snabbt somnar om.

Ska vi ”tvinga” honom att somna om i sin egen säng? När hans syskon kommer tänkte vi ge spjäl­sängen till bebisen.

Kan ett barn som är 1 år och 8 månader ligga i en vanlig säng? Kan vi ha den nya bebisen i spjälsäng i vårt rum och vår äldsta son i sitt eget?
/Undrande föräldrar

Barnpsykolog Malin Bergström: Vid förändringar behöver de flesta barn sina föräldrar mer än tidigare

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

”Att ha barnen i sängen eller inte är ett av de många samtalsämnen vi har redan då vi väntar barn. Sedan fortsätter diskussionerna i flera år i vissa familjer, beroende på vad barnet vill. I er familj visste ni rätt snart att er son skulle ha egen säng i eget rum, och det fungerade alldeles utmärkt.

Men nu har han förändrats. Då kan man fråga sig om han har varit med om någon större förändring som gör att han behöver er extra mycket, till exempel börjat i förskolan, eller om han går igenom en av sina utvecklingsperioder, då barn behöver mamma och pappa mer än tidigare. Det allra troligaste är att han just nu förbereder sig på att bli storebror.

Vid stora förändringar behöver de flesta barn sina föräldrar mer än tidigare. Om denna period ska gå över så fort som möjligt, och ni ska få det lite lugnt på nätterna alla tre, skulle jag föreslå att han får sova med er. Det är tryggast för honom.

Kanske kan en av er ligga i hans rum en kortare period, eller så får han ha sin säng bredvid er så att man kan räcka ut handen och ta på varandra när det behövs.

Eftersom han är van att sova i egen säng i eget rum så kommer han snart att vara tillbaka där. Och glöm inte att sådana här ”vara–nära–mamma–och–pappa–på–nätterna–perioder” har alla våra ungar då och då under sin uppväxt. Men det går över!

Visst kan han ligga i vanlig säng. Att pröva i det här skedet, när han ska bli storebror, är ett utmärkt tillfälle. Då kan ni också förklara för honom att bebisen kommer att ligga i spjälsängen i ert rum när den kommer, men att stora pojkar ligger i eget rum.

Sedan är det bara att vänta på reaktionen. I bästa fall fungerar det. Men han kan reagera på småsyskonets ankomst genom att vilja och behöva vara mer nära er, och då kommer han att kräva att få vara med er på natten igen.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!